Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Automatiseerder Capgemini verlaagt lonen oudere werknemers

Foto ANP / Koen Suyk
Foto ANP / Koen Suyk

De Nederlandse tak van het automatiseringsbedrijf Capgemini verlaagt de lonen van vierhonderd, veelal oudere werknemers. Het bedrijf wil daarmee ruimte creëren voor nieuwe werknemers, schrijft Het Financieele Dagblad vandaag.

Sinds de kredietcrisis zijn de uurtarieven flink gedaald en zijn duizenden mensen in de sector ontslagen. Het bedrijf verlaagt de lonen van ongeveer zeven procent van de werknemers, omdat zij te duur zijn geworden. Het gaat om rond de 400 vooral oudere werknemers. Sommige werknemers krijgen te maken met een salarisverlies van meer dan 10 procent, schrijft NOS. Een deel van het bespaarde geld vloeit terug naar jongere werknemers van Capgemini.

Bestuurder Jeroen Versteeg stelt in de krant:

“Uurtarieven voor sommige specialismen zijn met 40%, 50% gedaald in vier jaar. Die zitten rond de € 40, dat is goedkoper dan de gemiddelde loodgieter.”

In een gesprek met de NOS zegt de bestuurder dat er sprake is van scheefgroei tussen salaris en marktwaarde. De salarissen van oudere werknemers en starters op de arbeidsmarkt lopen niet gelijk. Met name in de IT-sector is het inperken van personeelskosten volgens Versteeg van groot belang. Het is volgens Versteeg van belang voor het voortbestaan van het bedrijf dat wordt ingegrepen. Het gaat om een verzoek, de werknemers worden niet gedwongen. De salarisverlaging is niet afdwingbaar, maar het alternatief zou een nieuwe reorganisatie zijn, waarbij veel ontslagen zouden vallen, aldus Versteeg.

Volgens het FD is ook IT-bedrijf Ordina op beperkte schaal de salarissen van ouderen aan het verlagen.

Bestuurder van Capgemini Nederland Jeroen Versteeg in gesprek met de NOS: