Burgemeester Eindhoven vreest tekort aan goed personeel

Overal worden mensen ontslagen, maar in Eindhoven is de gemeente juist bang geen gekwalificeerd personeel te kunnen krijgen. Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft zijn zorgen uitgesproken over de toekomst van de regionale economie, zo meldt Nu.nl.

Archieffoto ANP / Erik van 't Woud
Archieffoto ANP / Erik van 't Woud Archieffoto ANP / Erik van 't Woud

Overal worden mensen ontslagen, maar in Eindhoven is de gemeente juist bang geen gekwalificeerd personeel te kunnen krijgen. Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft in zijn nieuwjaarstoespraak zijn zorgen uitgesproken over de toekomst van de regionale economie, zo meldt Nu.nl.

Van Gijzel vreest voor zijn regio een tekort van tienduizenden mensen. Volgens de burgemeester moeten meer mensen worden opgeleid met een technische achtergrond. Ook zouden productieprocessen verder moeten worden geautomatiseerd.

Het huidige onderwijssysteem werkt belemmerend, zo vindt de burgemeester. Verder is de huidige situatie op de woningmarkt een grote belemmering om meer technisch opgeleide mensen naar Brabant te krijgen. Van Gijzel wil de verwachte problemen deze maand bespreken met Henk Kamp, minister van Economische Zaken.

Enorm tekort: 63.000 vacatures

Dit weekend schreef NRC Handelsblad dat het tekort aan technisch personeel op de Nederlandse arbeidsmarkt volgend jaar oploopt tot 63.000. Voor elk procent dat de economie groeit, komen daar nog eens jaarlijks 13.000 vacatures bij. Het Nederlandse bedrijfsleven loopt nu al voor miljoenen euro’s aan opdrachten mis omdat er te weinig personeel is om die uit te voeren.

Om de vacatures op te vullen gaan grote technische bedrijven als ASML, VDL Group en Philips actief in het buitenland personeel werven om de enorme tekorten aan technisch personeel in Nederland op te vangen.