Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Bonden woedend over loonsverlaging bij Capgemini

Capgemini wil oudere werknemers verzoeken genoegen te nemen met minder loon om jongere werknemers meer salaris te geven. Foto ANP / Valerie Kuypers
Capgemini wil oudere werknemers verzoeken genoegen te nemen met minder loon om jongere werknemers meer salaris te geven. Foto ANP / Valerie Kuypers Capgemini wil oudere werknemers verzoeken genoegen te nemen met minder loon om jongere werknemers meer salaris te geven. Foto ANP / Valerie Kuypers

De vakbonden hebben geen goed woord over voor het besluit van Capgemini om de lonen van vierhonderd oudere werknemers te verlagen wegens scheefgroei. In het Financieele Dagblad zeggen de vakbonden dat het bedrijf zelf een slecht beleid heeft gevoerd.

Het automatiseerdersbedrijf maakte vandaag bekend de lonen te willen verlagen van 7 procent van de werknemers omdat zij te duur zijn geworden. Het gaat om zo’n vierhonderd, vooral oudere werknemers. Een deel van het bespaarde geld vloeit terug naar jongere werknemers van Capgemini. Het voornemen van het bedrijf is een verzoek, de werknemers worden niet gedwongen, maar het bedrijf dreigt wel met een nieuwe reorganisatie met veel ontslagen als niemand op het verzoek ingaat.

CNV Dienstenbond vindt dat Capgemini de rekening veel te makkelijk bij de werknemer legt. Bestuurder Afshin Towhidi:

“Hier is blijkbaar sprake van achterstallig onderhoud door het bedrijf zelf. Die vierhonderd werknemers die volgens Capgemini te duur zijn, hebben niet van de één op de andere dag een achterstand wat betreft kennis en ervaring. Dat is een proces van jaren geweest. Het bedrijf heeft zelf te weinig geïnvesteerd in personeelsbeleid en bijscholing en daarvan zijn nu de werknemers de dupe.”

Vakbonden: Capgemini moet zowel lusten als lasten dragen

Vakbond De Unie wijst erop dat de werknemers die zijn gevraagd een stap terug te doen in het loongebouw, wel jarenlang ‘goud geld’ hebben verdiend voor Capgemini. Bestuurder Hans de Jong:

“Sommige zijn na overnames bij Capgemini terechtkomen of zijn bij de concullega’s weggekocht. Als werkgevers heb je de lusten én de lasten en kun je dus niet eerst profiteren en jaren later zeggen dat je naar iemands salaris wilt kijken. Zeker als die ‘te dure’ werknemers er, zoals bij Capgemini, de afgelopen al niets hebben bij gekregen en dus al koopkrachtverlies hebben geleden.”

De bonden vragen zich ook af of de oplossing van Capgemini om de loonkosten te verlagen wel een structurele oplossing is of dat iemand over een paar maanden alsnog de pineut is. Het CNV raadt werknemers aan die een verzoek krijgen voor een loonsverlaging, hier niet mee in te stemmen.