Berlusconi sluit deal met Lega Nord - wil niet per se premier worden

Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid gaat opieuw samen met de Lega Nord optrekken in de campagne voor de parlementsverkiezingen van februari. Dat maakte hij vandaag bekend. Berlusconi zei ook dat hij niet per se premier wil worden als zijn partij de grootste wordt.

Berlusconi, hier eind december op een treinstation in Milaan, zei vandaag dat hij misschien liever minister van Economische Zaken dan premier wordt. Foto Reuters / Paolo Bona

Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid gaat opieuw samen met de Lega Nord optrekken in de campagne voor de parlementsverkiezingen van februari. Dat maakte hij vandaag bekend. Berlusconi zei ook dat hij niet per se premier wil worden als zijn partij de grootste wordt.

Berlusconi kondigde vorige maand aan opnieuw als lijsttrekker van zijn centrumrechtse Volk van de Vrijheid mee te zullen doen aan de verkiezingen van eind februari. Hij zei toen opnieuw premier van Italië te willen worden. Berlusconi was dat al in 1994 en 1995, van 2001 tot 2006 en van 2008 tot 2011. Hij stapte eind 2011 onder druk van de financiële markten op.

Als Berlusconi’s partij met Lega Nord weer een centrumrechtse coalitie kan gaan vormen, weet Berlusconi nog niet of hij dan wel weer premier wil worden, zo zei hij vanochtend. “Dat zullen we beslissen als we de verkiezingen winnen”, aldus de oud-premier. Berlusconi zegt dat hij minister van Economische Zaken ook een mooie functie vindt. De algemene verwachting is dat Angelino Alfano, de partijsecretaris van Volk van de Vrijheid, premier wordt als centrum-rechts weer mag gaan regeren.

De kans dat Berlusconi en de Lega Nord, die samen in een coalitie zaten tijdens Berlusconi’s laatste premierschap, weer kunnen regeren is overigens niet groot. Volgens gisteren gepubliceerde peilingen krijgen Volk van de Vrijheid en de Lega Nord samen zo’n 28 procent van de stemmen. De centrumlinkse coalitie, onder leiding van de Democratische Partij van Pierluigi Bersani, zou op 38 à 39 procent kunnen rekenen. De coalitie van huidig premier Monti is niet populair in de peiling en krijgt zo’n 15 procent van de stemmen.