Belgische premier noemt N-VA 'gevaarlijk'

De Belgische premier Elio Di Rupo heeft afgelopen weekend fel uitgehaald naar de Vlaams-nationalistische N-VA van Bart De Wever, de grootste partij in Vlaanderen. In de gratis krant De Zondag noemde hij de N-VA, die streeft naar het einde van België, „heel gevaarlijk”.

De Wever zelf reageerde laconiek: „Het is nu eenmaal allen tegen één en één tegen allen”, zei hij op een nieuwjaarsbijeenkomst van zijn partij in Antwerpen. Politici van andere Vlaamse partijen waren juist ongelukkig met de ongebruikelijk harde woorden van Di Rupo. Hun partijen lijden zwaar onder de concurrentie van de N-VA, de grootste politieke partij in Vlaanderen. „Dit is een cadeau voor De Wever”, zegt de Vlaamse christen-democraat Eric Van Rompuy vandaag in De Standaard. „Je wéét dat De Wever altijd in de rol van Calimero kruipt en net daarom moeten de Franstaligen tien keer nadenken vooraleer ze hem aanvallen.”

De uitval van Di Rupo, die het afgelopen jaar juist zijn best deed om Vlaanderen beter te leren kennen, was een reactie op vragen over koning Albert die in zijn kersttoespraak het populisme hekelde. De N-VA had daarna meteen de politieke rol van de koning ter discussie gesteld – die zou zich niet meer met de formatie moeten bemoeien.

Volgens Di Rupo, een Franstalige socialist, had de koning met zijn toespraak geen partij op het oog. „Ik vond het bizar dat de Nederlandstaligen zich aangesproken voelden.” Hij vond het wel jammer, zei hij ook, dat de N-VA elke kans aangreep om „electoraal te scoren”.

Di Rupo uit ook zijn twijfels over het idee dat bij de N-VA de onafhankelijkheid van België nu voorlopig geen doel meer is. Officieel streeft de partij van De Wever naar confederalisme, met zo groot mogelijke zelfstandigheid voor Vlaanderen en Wallonië. De Belgische premier noemt de N-VA een „separatistische partij” die „in realiteit enkel en alleen het land wil breken”.