Bahrein handhaaft zware straffen tegen activisten voor rol opstand

In Bahrein blijven mensen demonstreren tegen het sunnitische regime, zoals hier te zien bij een demonstratie van vrouwen gisteren in hoofdstad Manama. Foto AFP / Mohammed Al-Shaikh

De hoogste rechtbank in Bahrein handhaaft de straffen die 13 activisten hebben gekregen voor hun rol in de opstand tegen de regering vorig jaar. Het was voor de activisten, die in sommige gevallen levenslang gevangenisstraf kregen, hun laatste kans om tegen hun straf in beroep te gaan.

Acht van de dertien activisten kreeg levenslang voor het maken van plannen om de staat “omver te werpen”. In totaal werden twintig activisten veroordeeld voor hun rol in de opstand. Onder de activisten wiens straf vandaag werd bekrachtigd bevindt zich Abdulhadi al-Khawaja, die uit protest tegen zijn veroordeling 110 dagen in hongerstaking ging.

Vorig jaar veroordeelde Bahrein negen artsen en verplegers voor hun rol in de opstand. De medici, die betogers hadden geholpen die gewond waren geraakt bij protesten, werden beschuldigd van het publiekelijk aanzetten tot “haat” en het verzinnen van verhalen om de sunnitische monarchie ten val te brengen.

In Bahrein brak in februari 2011 onrust uit. Een deel van de shi’itische meerderheid van de bevolking kwam in opstand tegen de sunnitische heersers van het land, die de shi’ieten onderdrukken. De opstand, waarbij zestig doden vielen, werd hardhandig neergeslagen met hulp van het leger van Saoedi-Arabië. De afgelopen twee jaar zijn shi’itische activisten overigens blijven demonstreren tegen het regime.