Asscher en supermarkten gaan praten over misstanden in champignonteelt

Minister Asscher gaat met de supermarktbranche praten over de slechte arbeidsomstandigheden in de champignonteelt. C1000 en Albert Heijn zouden werken met eerlijke telers, alhoewel Albert Heijn het fair trade keurmerk niet apart op de bakjes wil zetten. Foto ANP / Lex van Lieshout
Minister Asscher gaat met de supermarktbranche praten over de slechte arbeidsomstandigheden in de champignonteelt. C1000 en Albert Heijn zouden werken met eerlijke telers, alhoewel Albert Heijn het fair trade keurmerk niet apart op de bakjes wil zetten. Foto ANP / Lex van Lieshout Minister Asscher gaat met de supermarktbranche praten over de slechte arbeidsomstandigheden in de champignonteelt. C1000 en Albert Heijn zouden werken met eerlijke telers, alhoewel Albert Heijn het fair trade keurmerk niet apart op de bakjes wil zetten. Foto ANP / Lex van Lieshout

Minister Asscher gaat binnenkort met de supermarktbranche om de tafel zitten om te praten over de slechte arbeidsomstandigheden in de champignonteelt. Dat heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geantwoord op vragen van het CDA.

Volgens het ministerie doen in ieder geval Albert Heijn, Jumbo, en ook andere winkelketens mee aan het overleg. Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel is erbij.

Aanleiding voor het overleg is een uitzending van het KRO-tv-programma Keuringsdienst van Waarde eind december. Uit de tweedelige uitzending bleek dat 70 procent van de champignons in het zuiden van het land niet op een eerlijke manier wordt geproduceerd. Zo zouden medewerkers worden uitgebuit. Het zou echter moeilijk zijn voor de inspectie om de misstanden aan te tonen.

Asscher reageerde daarop geschokt en sprak van “middeleeuwse toestanden”.