Assad vraagt steun voor zijn oorlog

Syria's President Bashar al-Assad (C) speaks to his supporters after speaking at the Opera House in Damascus January 6, 2013, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA. A defiant al-Assad presented what he described as a new initiative on Sunday to end the war in Syria but his opponents dismissed it as a ploy to cling to power. REUTERS/Sana (SYRIA - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Syria's President Bashar al-Assad (C) speaks to his supporters after speaking at the Opera House in Damascus January 6, 2013, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA. A defiant al-Assad presented what he described as a new initiative on Sunday to end the war in Syria but his opponents dismissed it as a ploy to cling to power. REUTERS/Sana (SYRIA - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS REUTERS

In een onverzoenlijke toespraak heeft de Syrische president Bashar al-Assad gisteren vredesonderhandelingen met zijn tegenstanders uitgesloten. Vooraf bestond bij de oppositie noch in de internationale gemeenschap enige hoop dat Assad opeens concessies zou gaan doen, ook al zijn rebellen inmiddels ver opgerukt. Dat deed hij ook niet, hij verhardde eerder zijn standpunten.

In het met aanhangers volgepakte operahuis van Damascus riep Assad de Syriërs op om hem te steunen in „een oorlog om de natie te verdedigen”. Hij zei dat de oorlog die volgens de Verenigde Naties in 21 maanden meer dan 60.000 levens heeft geëist, niet gaat tussen een onderdrukkend regime en de oppositie maar tussen „het vaderland en zijn vijanden”. Zijn gehoor juichte: „God, Bashar en Syrië zijn genoeg!”.

Onderhandelingen waartoe internationaal bemiddelaar Lakhdar Brahimi vorige week opnieuw dringend opriep, sloot hij uit.

„We wijzen een politieke dialoog niet van de hand”, zei hij. „Maar met wie zouden we een dialoog moeten houden? Met extremisten die in geen enkele taal geloven dan moorden en terrorisme? Met bendes die in het buitenland zijn gerekruteerd en de bevelen van buitenlanders opvolgen?” Assad houdt van het begin af vol dat zijn regime is verwikkeld in een strijd tegen door het buitenland gesteunde terreurgroepen.

In zijn eerste openbare toespraak in zes maanden kwam Assad met een eigen vredesplan. Hij stelde een verzoeningsconferentie voor met de door het regime erkende oppositie, gevolgd door verkiezingen en een nieuwe grondwet. Een soortgelijk voorstel leidde vorig jaar al tot een nieuwe grondwet, die theoretisch een einde maakte aan de alleenheerschappij van zijn Ba’athpartij, en tot verkiezingen. In de praktijk veranderde er niets. In 2014 moeten presidentsverkiezingen worden gehouden en volgens verschillende bronnen blijft Assad vast van plan om zich kandidaat te stellen (en dus te worden herkozen).

De overkoepelende Syrische Nationale Coalitie (SNC) stelde in reactie dat het vredesplan van Assad „niet eens verdient een initiatief te worden genoemd”. „We moeten het eerder zien als een verklaring dat hij zijn oorlog tegen het Syrische volk zal voortzetten”, zei SNC-vicevoorzitter George Sabra.

De Amerikaanse regering, die net als andere westerse landen de oppositie steunt en vindt dat Assad zo snel mogelijk moet opstappen, verklaarde dat Assads plan „los staat van de werkelijkheid”. De Britse premier Cameron twitterde dat Assads „loze beloften van hervormingen niemand voor de gek houden”. (Reuters, AP, AFP)