Artsen tegen vuurwerk

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie pleit voor een verbod op consumentenvuurwerk op termijn. In eerste instantie, zegt chirurg Annekatrien van de Kar namens de vereniging, zou de overheid het illegale vuurwerk streng moeten aanpakken. „Tweederde van de 44 gevallen die wij na de laatste jaarwisseling hebben behandeld, zijn slachtoffer geworden van illegaal vuurwerk.” Ongeveer de helft is jonger dan 18 jaar.

De oogartsen pleiten al langer voor een verbod op consumentensvuurwerk. Volgens oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam is er op zijn terrein weinig onderscheid tussen legaal en illegaal vuurwerk. „Meer dan de helft van de mensen die oogletsel oplopen rond Oud en Nieuw zijn omstanders.” Vuurwerk is bij kinderen tot en met 18 jaar de belangrijkste blindmaker door ongelukken. Vuurwerkbrillen zouden volgens De Faber 80 procent van het letsel kunnen voorkomen. Vorig jaar werden 21 op de 217 patiënten aan een oog blind.