Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Luchtvaart

‘Air France-KLM onderhandelt niet om Alitalia over te nemen’

Air France-KLM zegt geen onderhandelingen te zijn begonnen over de vergroting van het aandeel in Alitalia.
Air France-KLM zegt geen onderhandelingen te zijn begonnen over de vergroting van het aandeel in Alitalia. Foto ANP / Lex van Lieshout

Air France-KLM is geen onderhandelingen begonnen over de vergroting van het aandeel in Alitalia. Dat meldt een woordvoerder van Air France-KLM vandaag volgens persbureau AFP. De woordvoerder ontkent daarmee eerdere berichten die gisteren rondgingen.

Volgens de Italiaanse krant Il Messagero was Air France-KLM uit op een volledige overname van Alitalia. De groep bezit sinds 2009 al 25 procent van het huidige aandeel in de vliegtuigmaatschappij. De aandelenverhouding binnen Alitalia werd voor vier jaar vastgelegd. Op 12 januari vervalt deze termijn. Air France-KLM heeft dan het recht als eerste een bod te doen op de andere aandelen.

De woordvoerder laat nu weten dat er geen enkele onderhandeling gaande is. Air France-KLM had vorig jaar al laten weten niet van plan te zijn haar aandeel te vergroten.

Bij het verkrijgen van het huidige aandeel van 25 procent stuitte Air France-KLM nog op hevige weerstand van de regering-Berlusconi en vakbonden. Berlusconi liet ook dit weekend weten tegenstander te zijn van een toegenomen aandeel van Air France-KLM in het noodlijdende Alitalia. Dit om het Italiaanse karakter van het bedrijf te behouden.