agenda

Dinsdag 8 januari

President Barack Obama ontvangt op het Witte Huis in Washington de Afghaanse president Hamid Karzai. Terwijl de Amerikanen zich voorbereiden op hun vertrek uit Afghanistan in 2014, groeit ter plekke de politieke instabiliteit.

Mag Macedonië zich Macedonië noemen? Matthew Nimetz, de vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in deze kwestie, bezoekt ter beantwoording van deze vraag drie dagen lang Macedonië en ook Griekenland, waar premier Antonis Samaras, net als zijn voorgangers, fel volhoudt dat alleen de Griekse provincie Macedonië Macedonië mag heten. Officieel heet de staat Macedonië nu ‘Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië’, afgekort FYROM. De kwestie vertraagt de toetreding van Macedonië tot de Europese Unie.

De Europese Commissie komt met haar jaarlijkse rapport over de werkgelegenheid en sociale situatie in de Europese landen. De forse werkloosheid en armoede in vooral Zuid-Europese landen leidt tot druk op het strenge bezuinigingsbeleid dat de eurozone zichzelf oplegt.

Rechtszaak in Parijs tegen Twitter, aangeklaagd door de Franse joodse studentenbond Union des étudiants juifs de France, die het bedrijf wil dwingen gegevens te geven om auteurs van antisemitische tweets te identificeren.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ontvangt in Berlijn de Griekse premier Antonis Samaras. Merkel wil Griekenland in de eurozone houden maar eist van Samaras wel meer hervormingen en bezuinigingen.

Woensdag 9 januari

De Palestijnse president Mahmoud Abbas, tevens aanvoerder van de Fatah-beweging, gaat op bezoek in Kairo, om met de Egyptische regering te praten over een ontmoeting later deze maand waarbij ook vertegenwoordigers van Hamas zijn. De Palestijnse Fatah en Hamas, die respectievelijk de Westelijke Jordaanoever en Gaza controleren, zoeken toenadering.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan komt aan in Dakar. Senegal is zijn laatste halte op een West-Afrikaanse rondreis die zondag begon in het olierijke Gabon en ook langs Niger voerde. Erdogan reist vergezeld van 250 zakenlieden. Vorig jaar groeide de Turkse export naar Afrika met ruim 31 procent ten opzichte van 2011 tot ruim 9 miljard euro. Terwijl een land als Nederland ambassades in onder meer Afrika sluit, openen de Turken diplomatieke posten in Afrika, om de economische kansen te benutten.

Europol in Den Haag wordt het hoofdkwartier van een Europees Centrum voor de Bestrijding van Cybercriminaliteit. De Europese Commissie presenteert zijn plan daarvoor in Brussel. De naam is al bekend: EC3.

Donderdag 10 januari

Caracas is klaar voor de inauguratie van Hugo Chávez, in oktober herkozen als president van Venezuela. Maar Chávez moet eerst terugkeren van Cuba, waar hij behandeld wordt voor kanker. Als zijn gezondheid te slecht is, moeten zijn aanhangers de plechtigheid per wet uitstellen om nieuwe verkiezingen te voorkomen.

Vrijdag 11 januari

Eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Tsjechië. Voor het eerst wordt de Tsjechische president rechtstreeks gekozen. Scheidend president Klaus is geen kandidaat. Zie pagina 3.

Drie dagen lang komen in Tongi, veertig kilometer ten noorden van de Bengaalse hoofdstad Dhaka, honderdduizenden moslims bijeen voor de religieuze bijeenkomst Bishwa Ijtema.

Zondag 13 januari

Parijs verwacht een massale opkomst bij een betoging tegen het open stellen van het huwelijk voor homoparen. De socialistische linkse Franse regering heeft plannen voor zo’n ‘huwelijk voor iedereen’ (mariage pour tous), zoals zij het noemt. Het maatschappelijk verzet is aanzienlijk, vooral bij katholieke instituties.

Maandag 14 januari

Op de agenda van het Europees Parlement bij de plenaire bijeenkomst in Straatsburg, die tot donderdag duurt, staat onder meer de balans van het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie dat Cyprus het afgelopen half jaar vervulde. Het eiland moest in die periode als lid van de eurozone noodsteun aanvragen.

Verder zijn er in de loop van de week stemmingen over onder meer het meerjarenplan voor de kabeljauwbestanden in de Oostzee, en economische overeenkomsten met een aantal landen in oostelijk en zuidelijk Afrika.

De milieuorganisatie Greenpeace en twee milieuactivisten moeten zich voor een rechter in het Zuid-Franse Montpellier verantwoorden voor de beschuldiging dat zij in 2010 de netten van Franse tonijnvissers op de Middellandse Zee in de buurt van Malta hebben beschadigd.