Aan de drank in Apeldoorn

Over een maand is het een eeuw geleden dat een zangvereniging van geheelonthouders een voetbalclub oprichtte. Op 13 februari 1913 ontstond zo AGOVV, de Apeldoornse Geheelonthouders Voetbalvereniging. Zorg over drankmisbruik na de wedstrijden was voor de alcoholhaters reden om een eigen voetbalvereniging te stichten.

Morgen kan het afgelopen zijn. Als de club geen vier ton op tafel kan leggen, dreigt de rechter het faillissement uit te spreken. AGOVV haalt dan de honderd niet, want als de profsectie ten onder gaat, sleept zij de amateurtak in haar financiële val mee.

Het is het bekende liedje. Club leeft boven zijn stand en kan na een tijd zijn schulden en ook de salarissen niet meer betalen.

AGOVV. De club waar Wim Bleijenberg zijn carrière in het betaald voetbal afsloot. Bleijenberg? Schoot in 1960 Ajax naar het landskampioenschap door in een beslissingswedstrijd tegen Feyenoord driemaal te scoren.

De club waar Joop Niezen heeft gekeept. Niezen? Voormalig hoofdredacteur van Voetbal International. De club waar Stanley Menzo (ook Ajax en PSV) en Raimond van der Gouw (ook Manchester United) actief waren. En later Klaas-Jan Huntelaar, Nacer Chadli en Dries Mertens.

Natuurlijk. Clubs zijn bedrijven, bedrijven gaan failliet als ze meer uitgeven dan ze verdienen. Nostalgie is geen argument om het voortbestaan te rekken. Afgelopen zaterdag speelde AGOVV een oefenwedstrijd in Rotterdam tegen Feyenoord (0-0) voor ruim 30.000 toeschouwers. Voor dat dat aantal heeft de club vijftien thuiswedstrijden nodig. Het helpt dan niet om het knusse stadion Berg en Dal opeens Fly Brazil Stadion te noemen, zoals in Apeldoorn is gebeurd.

Maar pijnlijk blijft het verdwijnen van AGOVV, letters die trouwens al sinds 1919 Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder betekenen. Dat was beter voor de ledenaanwas en de bar-omzet. Als de rechter het doodvonnis velt, is er dus geen enkel beletsel om eens goed aan de drank te gaan.

John Kroon