51 miljoen passagiers - recordaantal voor Schiphol

Archieffoto Schiphol. Foto ANP / Nils van Houts
Archieffoto Schiphol. Foto ANP / Nils van Houts Archieffoto Schiphol. Foto ANP / Nils van Houts

Luchthaven Schiphol vervoerde afgelopen jaar een recordaantal passagiers. Het vrachtverkeer daalde wel, zo blijkt uit voorlopige cijfers die topman Jos Nijhuis vandaag bekendmaakte.

De Amsterdamse luchthaven vervoerde afgelopen jaar 51 miljoen reizigers, een stijging van 2,6 procent. De hoeveelheid Vracht daalde juist met 3 procent tot anderhalf miljoen ton. Het aantal vliegbewegingen steeg licht met 0,8 procent tot ruim 423 duizend.

Het betekent dat de luchthaven in de laatste elf dagen van het jaar nog een miljoen passagiers verwerkte; op 20 december werd de mijlpaal bereikt van de vijftig miljoenste passagier. Het was voor het eerst in de geschiedenis van de luchthaven dat in een jaar meer dan vijftig miljoen passagiers via Schiphol reisden. In 2002 vervoerde Schiphol voor het eerst veertig miljoen passagiers, in 1980 waren dat er nog tien miljoen.

Voor dit jaar verwacht Schiphol een lichte stijging van het aantal passagiers, zonder daarbij een concrete voorspelling te geven. Het vrachtverkeer neemt naar verwachting licht af.