Zeldzame beschuldiging Pakistan: India steekt grens over en doodt militair

De verhoudingen tussen de nucleaire machten Pakistan en India lijken weer verder te bekoelen. Indiase troepen doodden vandaag een militair bij een overval op een Pakistaanse legerpost. Bij het incident is volgens het Pakistaanse leger naast een dode ook een zwaargewonde gevallen.

Pakistan heeft zijn afschuw uitgesproken over de aanval op de post in Kashmir. De internationaal erkende Line of Control in het omstreden gebied, bevolkt door troepen uit beide landen, was daarna het toneel van geweervuur over en weer, aldus Reuters.

Volgens India hebben Indiase soldaten alleen naar het Pakistaanse gebied geschoten als vergelding voor een mortieraanval waarbij een huis werd vernietigd. De beschuldiging van een inval die resulteert in een dode is zeldzaam in het gebied.

In Kashmir is al tien jaar een staakt-het-vuren van kracht. De strijdbijl ligt echter niet diep begraven. De twee landen, ieder uitgerust met nucleaire wapens, hebben in het verleden al twee grote oorlogen gevoerd om Kashmir.

De afgelopen maanden waren de betrekkingen juist verbeterd. India executeerde de laatste Pakistaanse verdachte van de aanslagen in Mumbai en in december tekenden beid elanden een overeenkomst die reizen tussen beide landen vergemakkelijkt.

    • Jules Seegers