Vader slachtoffer groepsverkrachting India: mijn dochter heet Jyoti

Een gezin in New Delhi steken kaarsjes aan om de studente Jyoti Singh Pandey te herdenken. Foto AP / Altaf Qadri

De vader van de Indiase vrouw die drie weken geleden slachtoffer werd van groepsverkrachting en daarna overleed, heeft nu haar naam bekendgemaakt. Hij wil op die manier dat zijn dochter een inspiratiebron wordt voor andere slachtoffers van seksueel geweld.

Badri Singh Pandey zegt in de Britse krant Sunday People dat zijn dochter Jyoti voor de hele wereld bekend mag zijn onder haar echte naam. Tot nu toe bleef die onbekend omdat Indiase autoriteiten hierop een verbod legden.

“Mijn dochter heeft niets misdaan. Ze stierf terwijl ze zichzelf probeerde te verweren. Ik ben trots op haar. Door haar naam bekend te maken zal moed geven aan andere vrouwen die zulke aanvallen hebben overleefd. Ze zullen kracht putten uit mijn dochter.”

De krant zegt dat een foto plaatsen van de 23-jarige studente Jyoti Singh Pandey op verzoek van de familie niet is gebeurd. Haar vader riep eerder al op tot nieuwe wetgeving rondom aanranding en verkrachting.

‘Uur gewacht tot hulp werd geboden’

De vriend van Jyoti verklaarde vrijdag dat hij en zijn vriendin een uur moesten wachten op hulp nadat ze werden gedumpt door de verkrachters. Voorbijgangers zouden hebben weggekeken en de uiteindelijk gearriveerde politieagenten werden het maar niet eens wie van hen de zaak moest afhandelen. De politie weerspreekt dit.

De zes daders zijn inmiddels aangeklaagd voor moord. In India kwam het tot veel demonstraties waarbij geëist werd dat de regering maatregelen treft om de veiligheid van vrouwen beter te garanderen.