Tien nieuwe ministers voor Morsi’s kabinet voor bezoek IMF

Een tegenstander van Morsi bij het presidentiële paleis dat in december toneel was van grote botsingen tussen pro- en anti-regimedemonstranten. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

In een poging het volk tegemoet te komen en het IMF te paaien wordt het Egyptische kabinet vandaag flink herschikt door Mohammed Morsi. Liefst tien ministersposten, waaronder die van Binnenlandse Zaken en Financiën, worden opnieuw toegewezen.

Staatspersbureau MENA meldt dat het nieuwe kabinet zeer waarschijnlijk vandaag wordt aangekondigd en dan ook direct wordt ingezworen. Opvallend is dat minister van Financiën Mumtaz al-Said wordt vervangen. Hij speelde een grote rol in gesprekken met het IMF over een lening van ruim 3,5 miljard euro, zo weet Al Jazeera.

De post op Binnenlandse Zaken komt in handen van een politiegeneraal. Mohammed Ibrahim is tot op heden directeur van het Egyptische gevangeniswezen. Morsi beloofde de herschikking nadat het volk in een referendum vorige maand een nieuwe grondwet goedkeurde.

Zeker drie van de tien nieuwe ministers zouden uit de stal komen van Morsi’s FJP-partij, de politieke vleugel van de Moslimbroederschap. Het voornaamste oppositieblok heeft nog niet gereageerd. De meeste oppositiepartijen wilden een volledig nieuw kabinet met meer technocraten die het complete politieke landschap vertegenwoordigen.

Het IMF komt waarschijnlijk morgen langs bij de Egyptische regering. Gesprekken over een lening werden in december opgeschort na de nieuwe onrust in Kairo waarbij hevige demonstraties tegen Morsi werden gevoerd.

    • Jules Seegers