Tegenvallende speech Assad, weinig constructieve plannen Syrië

Straatbeeld van Qabun, Damascus. Niet kapotgeschoten door tegenstanders van het regime, maar door al-Qaeda gesteund door het Westen, aldus Assad. Foto AFP

In een ogenschijnlijk dubbelzinnige toespraak heeft Bashar al-Assad opgeroepen tot verzoening. In een wat hij “vredesplan” noemt is plaats voor een nieuwe grondwet en amnestie. Maar tegelijkertijd ontkent de Syrische president dat er een opstand gaande is tegen de decennialange heerschappij van zijn familie.

De vrede moet desalniettemin volgen. Dat heeft volgens Assad te maken met “moordlustige criminelen” en jihadistische elementen, de beschrijvingen waarmee hij doorgaans de oppositie afschildert. Ook Al-Qaeda werd er weer bij gehaald door Assad. Deze “terroristen” vallen Syrië aan “zoals het niet eerder is aangevallen”. De enige manier waarop het conflict in het land kan worden opgelost is door middel van een volksbeweging, zo stelt hij.

Luoay Safi van de Syrische Nationale Coalitie noemt de toespraak van Assad tegenover Al Jazeera “lege retoriek:

“Hij heeft niet aangeboden af te treden, een vereiste voor welke onderhandeling dan ook. Hij heeft getoond een dictator te zijn waarmee niet valt te praten.”

Hague: speech Assad de hypocrisie voorbij

Wat Assad simpelweg beoogt met zijn voorstel is de weg afsnijden van een politieke oplossing die mogelijk voortkomt uit het overleg tussen de Verenigde staten, Rusland en de speciale VN-gezant Lakhdar Brahimi, vindt de oppositie.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft in elk geval erg weinig op met de toespraak van Assad. Hij noemt de woorden van de president “loze beloften over hervormingen”, weet Reuters. “De Europese Unie heeft ondertussen ook laten weten dat er geen politieke transitie kan plaatsvinden zonder dat Assad aftreedt.

Twitter avatar WilliamJHague William Hague #AssadSpeech beyond hypocritical. Deaths, violence and oppression engulfing #Syria are his own making, empty promises of reform fool no one

‘Van niemand anders orders opvolgen’

Assad zei dat Syrië van niemand orders zal opvolgen. Hij riep alle Syriërs op deel te nemen aan een initiatief dat een einde moet maken aan het bijna 22 maanden durende conflict, maar hij gaf verder niet erg veel details over dat vredesplan, waarover hoopvol gespeculeerd werd.

De Syrische president liet zijn één uur durende speech meerdere malen onderbreken om door het trouwe publiek in de Dar al-Assad operazaal van Damascus luid te worden toegejuicht.

“Voor een politieke oplossing moeten plaatselijke machthebbers stoppen met het financieel steunen en bewapenen van de oppositie. Terroristische operaties moeten worden beëindigd en de grenzen moeten worden bewaakt. We gaan niet in dialoog met een handpop gecreëerd door het Westen.”

Vredesplan voor Assad, maar voor wie nog meer?

Daarna volgt volgens Assads plan een “dialoog”, een “nationale verzoeningsconferentie” en een breedgedragen regering die zorg moet dragen over nieuwe verkiezingen, een nieuwe grondwet en een generaal pardon.

Voor wie dat pardon dan bedoeld is blijft onduidelijk omdat Assad zijn speech in eerste instantie richtte tot hen die het regime trouw zijn gebleven. Ook het element ‘dialoog’ blijft vaag want de president zet de oppositie steevast weg als criminelen of terroristen en vandaag zei hij dat hij met hen niet in gesprek gaat, noch met partijen die een buitenlandse agenda volgen.

‘We zullen ze een lesje leren’

Volgens Assad, die zich ogenschijnlijk slechts gesteund weet door Rusland en Iran, neemt hij het op tegen “militante extremisten” die gesteund worden door het Westen.

Zonder enig teken te geven van een voornemen tot plaatsmaken voor nieuwe machthebbers, beklaagde Assad zich erover dat Syrië er niet in geslaagd is “partners” te vinden voor een politieke oplossing van de crisis die nu 21 maanden duurt.

“Dat betekent niet dat we geen politieke oplossing wíllen. Dit conflict gaat niet tussen de regering en de oppositie, maar tussen ons land en zijn vijanden.”

Luoay Safi van de Syrische Nationale Coalitie:

“Het feit dat hij zegt geen partner te zien toont aan dat hij geen enkele trek heeft in het overdragen van macht. Hij wil de oppositie nog steeds decimeren en net als zijn vader nog veertig jaar aan de macht zijn.”

Zoals Assad zijn toon na bijna twee jaar opstand nog niet verandert, lijkt het onwaarschijnlijk dat de oppositie de woorden van Assad zal omarmen. De harde eis is altijd geweest dat de president opstapt, maar daarvan lijkt vooralsnog bijzonder weinig sprake.

    • een onzer redacteuren