Soedan en Zuid-Soedan na maanden eens over olietransport

Een Zuid-Soedanese militair zoekt dekking tijdens een luchtaanval van Soedan in december nabij een olieveld waarbij drie doden vielen. Foto Reuters / Goran Tomasevic

De presidenten van Soedan en Zuid-Soedan zijn het eens geworden over het zo snel mogelijk en onvoorwaardelijk implementeren van hun in september beklonken oliedeal. Hiermee komt een einde aan maanden van getreuzel.

De olie zal nu weer via de olievelden van Zuid-Soedan via pijpleidingen naar het noorden worden vervoerd, zo verzekerde de Afrikaanse Unie vannacht volgens AP. President Omar al-Bashir en zijn collega uit het zuiden Salva Kiir spraken vrijdag en gisteren met elkaar in Ethiopië.

Struikelblok bleek al maanden de manier van beveiliging in het grensgebied tussen de twee landen te zijn. Volgens de Afrikaanse Unie, die de gesprekken leidde, zijn beide heren nu van zins de eerder gemaakte afspraken “zo snel mogelijk, onvoorwaardelijk en gecoördineerd” te implementeren.

De Unie zet binnen een week een tijdschema op voor het terugtrekken van legereenheden uit de grensgebieden. De spanningen tussen beide landen liepen daar de afgelopen maanden hoog op.

Na een referendum in 2011 werd Zuid-Soedan een zelfstandig land en koppelde zich los van Soedan. Het stopte olietransport door pijplijnen in het noorden begin 2012 en beschuldigde Soedan ervan olie te stelen. Beide landen leden hierdoor grote economische schade.

    • Jules Seegers