Ramsey Nasr wint Gouden Ganzenveer

De Gouden Ganzenveer van dit jaar gaat naar dichter, schrijver en acteur Ramsey Nasr. Hij krijgt die prijs vanwege zijn grote bijdrage aan het geschreven en gedrukte woord in Nederland.

Dat maakte Paul Schnabel, voorzitter van de Academie De Gouden Ganzenveer, bekend in het programma Kunststof TV van de NTR. In een verklaring laat de jury weten dat Ramsey geroemd wordt om zijn veelzijdigheid:

“Hij slaagt erin vele taalregisters te bespelen. Juist omdat dat fenomeen niet gevangen wordt binnen de klassieke literaire prijzen vindt de Academie dat hij in aanmerking komt voor de Gouden Ganzenveer.”

Nasr debuteerde in 2000 als dichter met de bundel 27 gedichten & Geen lied, die werd genomineerd voor zowel de C. Buddingh’-prijs als de Hugues C. Pernath-prijs. Een jaar later verscheen zijn eerste roman, Kapitein Zeiksnor & De Twee Culturen. In 2009 werd Nasr verkozen tot Dichter des Vaderlands, waarmee hij in de voetsporen trad van Gerrit Komrij en Driek van Wissen. Nasr maakte onlangs bekend na dertien jaar terug te keren naar het toneel, bij de Toneelgroep Amsterdam.

Nasr draagt zijn gedicht ‘Mi have een droom’ voor in zijn geboortestad Rotterdam, dat hij schreef als Dichter des Vaderlands:

Annejet van der Zijl, Remco Campert en Joke van Leeuwen wonnen eerder

De Gouden Ganzenveer wordt al sinds 1955 uitgereikt. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door schrijfster Annejet van der Zijl. Eerdere winnaars zijn Remco Campert, Joke van Leeuwen, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

Nasr krijgt de prijs op 25 april uitgereikt.

    • Mirjam Remie