‘Oud-medewerker INTA wil getuigen tegen Zorreguieta’

Jorge Zorreguieta kwam in 2007 nog naar Nederland voor de 40-jarige verjaardag van Willem-Alexander. Foto screenshot RTL

Een oud-medewerker van het Argentijnse landbouwinstituut INTA wil getuigen in de zaak tegen Jorge Zorreguieta, die als onderminister verantwoordelijk was voor het instituut ten tijde van de junta. Roque Giannone zegt vanavond in KRO Brandpunt dat hij getuige was van het systematisch “zuiveren” van de INTA-kantoren, schrijft Novum.

“Er was een angstklimaat bij de INTA. Op een dag omsingelde het leger het kantoor en moesten we een voor een naar buiten komen. Het leger kwam met een lijst. Wie erop stond bleef, de rest mocht gaan.”

Giannone vertelt ook over de ontvoering van zijn collega Carlos Costa.

“Ik zag hoe twee bewapende militairen en de directeur binnenkwamen, op zoek naar mijn collega Carlos Costa. Ze namen hem mee en daarna hebben we nooit meer iets van hem vernomen.”

Afgelopen week werd bekend dat drie nabestaanden en een overlevende een nieuwe aangifte tegen onder anderen Zorreguieta hebben ingediend. De huidige leiding van de INTA heeft deze week bekendgemaakt mee te willen werken aan een onderzoek en de onderzoeksrechter heeft de INTA-zaak in behandeling genomen, aldus Brandpunt.

Niet duidelijk of er een rechtszaak komt

Zorreguieta, de vader van prinses Maxima, heeft altijd ontkend iets te hebben geweten van de verdwijningen. Mensenrechtenadvocaat Rodolfo Yanzón, die de zaak voor de slachtoffers behartigt, zei gisteren dat het nog maanden duurt voordat duidelijk wordt of de 84-jarige Zorreguieta wordt vervolgd.

Zorreguieta was tijdens het militaire bewind (1976-1983) staatssecretaris en later minister van landbouw. Volgens de advocaat van de slachtoffers, Rodolfo Yanzón, moet Zorreguieta hebben geweten van verdwijningen op het Nationaal Instituut voor Landbouw en Visserijtechnologie (INTA). Vier werknemers van INTA zouden door de militairen zijn vermoord.

In die periode werden bijna achthonderd medewerkers ontslagen bij het landbouwinstituut INTA en verdwenen er vier. Zorreguieta heeft altijd ontkend iets te weten van de misdaden die de regering, waar hij deel van uitmaakte, pleegde. De rol van Zorreguieta is eerder onderzocht. Nu zou INTA echter voor het eerst bereid zijn hieraan mee te werken. Onder Videla kwamen duizenden van diens tegenstanders om.

    • Mirjam Remie