Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Niet dienstjaren maar kwaliteit voortaan bepalend bij politie’

DEN HAAG - ANP KOEN VAN WEEL
DEN HAAG - ANP KOEN VAN WEEL Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten doet zijn das goed naast Korpschef Bouman van de Nationale Politie voorafgaand aan het poseerden donderdag voor de Ridderzaal in Den Haag voor een groepsfoto.

Bij benoemingen in de politieleiding moet de kwaliteit van kandidaten zwaarder wegen dan het aantal jaren dat ze in dienst zijn. Dat zei korpschef van de nationale politie Gerard Bouman vanmiddag in Buitenhof.

Hij zei met de bonden aan tafel te zitten om te praten over het aanpassen van het Landelijk Sociaal Statuut. Daarin zijn met de politiebonden afspraken gemaakt over de bescherming van medewerkers bij reorganisaties: het aantal jaren dat iemand in overheidsdienst is weegt volgens Bouman nu zwaarder dan de kwaliteit.

“Maar laten we nou eens kijken hoe we op basis van kwaliteit in plaats van leeftijd een leiding kunnen neerzetten.”

‘Tijdens wedstrijd niet aan de zijlijnstaan’

Bouman moet leiding geven aan de grootste reorganisatie die de politie ooit kende. De 25 regionale korpsen en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zijn sinds deze week opgegaan in de veelbesproken Nationale Politie. Bouman wil de burger beter informeren, alerter reageren en Nederland veiliger maken.

Politievakbond ACP was donderdag niet bij de benoeming van de politietop omdat de bond ‘geen reden tot een feestje’ zei te zien. Volgens Bouman was er alle reden voor de bond om er wel bij te zijn.

“Hoe je het ook wendt of keert, de nationale politie is van start gegaan. Als je mee wil spelen met de wedstrijd moet je niet aan de zijlijn gaan staan. Andere bonden waren er wel bij.”

Bouman zei te snappen dat er zestigduizend collega’s zijn die niet weten waar ze aan toe zijn.

“Als de ACP een oplossing heeft waardoor de onzekerheid minder lang duurt, nodig ik ze van harte uit deze te delen. Het is belangrijk om met elkaar in verbinding te blijven. Het helpt niet als je zegt dat er zorgen zijn om vervolgens weg te gaan.”