Mandela is hersteld van zijn longontsteking

De beeltenis van Mandela op een van de koeltorens van een oude elektriciteitscentrale in het stadsdeel Soweto in Zuid-Afrika. Foto AP / Denis Farrell

Nelson Mandela is hersteld van zijn longontsteking en de operatie waarbij galstenen zijn verwijderd. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma bekendgemaakt in een verklaring.

Doktoren zeggen dat de nu 94-jarige Mandela gestadig vooruit gaat en dat zijn gezondheid steeds verder verbetert. Mandela lag ongeveer drie weken in het ziekenhuis voordat hij naar huis mocht op Tweede Kerstdag in Johannesburg.

In de verklaring zei Zuma dat Mandela intensieve verzorging thuis krijgt en dat hij zijn dagelijks leven langzamerhand weer oppakt. Hij zou weer kranten lezen en bezoek ontvangen, schrijven Zuid-Afrikaanse media.

Mandela krijgt “liefde en steun van alle Zuid-Afrikanen”, zei Zuma. Het nieuws zal vele inwoners van Zuid-Afrika geruststellen. Ze maakten zich zorgen om de gezondheid van de anti-apartheid held, die inmiddels behoorlijk op leeftijd is.

    • Mirjam Remie