Groothuis en Leenstra kampioen sprint, Kerstholt en Ter Mors shorttrack

Marrit Leenstra juicht na winnen van het NK Sprint op de ijsbaan Kardinge. Foto ANP / Vincent Jannink

Stefan Groothuis is voor de vijfde keer op rij en de zesde keer in totaal Nederlands kampioen sprint geworden. De regerend wereldkampioen steeg na de afsluitende 1000 meter van de derde naar de eerste plaats. Bij de vrouwen werd Marrit Leenstra kampioene sprint.

Michel Mulder en Hein Otterspeer vergezellen Groothuis op het podium. Mark Tuitert werd vierde en mag samen met Groothuis, Mulder en Otterspeer over drie weken deelnemen aan het WK sprint in Salt Lake City.

Voor Ronald Mulder waren de druiven buitengewoon zuur, schrijft Novum. De tweelingbroer van Michel was als klassementsleider aan de laatste afstand begonnen, maar bezweek onder de druk. Met een tegenvallende tijd van 1.11,85 minuten zakte de schaatser naar de vijfde plaats, waardoor hij voor het WK in Salt Lake City slechts reserve is.

Tuitert profiteerde optimaal van het falen van Mulder. Met zijn tijd van 1.10,13 minuten won de veteraan niet alleen de 1000 meter, maar steeg hij ook van de zesde naar de belangrijke vierde plaats. Michel Mulder (1.10,35) werd tweede door in een rechtstreeks duel Groothuis (1.10,36) voor te blijven. Voor de nationale titel kwam hij echter drie honderdsten tekort.

Leenstra onttroont Boer

Marrit Leensta is vandaag in Groningen Nederlands kampioene sprint geworden. De 23-jarige schaatsster van Team van Veen won de afsluitende 1000 meter in een tijd van 1.17,60 minuten en verdreef daarmee titelverdedigster Margot Boer (1.18,69) van de eerste plaats. Jorien ter Mors en Niels Kerstholt zijn zondag met overmacht Nederlands kampioen shorttrack geworden.

Laurine van Riessen eindigde als derde bij het kampioenschap sprint. Leenstra, Boer en Van Riessen plaatsen zich samen met nummer vier Thijsje Oenema voor het WK sprint, dat eind deze maand in Salt Lake City wordt gehouden. Ireen Wüst vist achter het net. De wereldkampioene allround, die in 2007 zilver pakte op het WK sprint, eindigde als vijfde.

Voor Leenstra is het haar eerste nationale sprinttitel. De laatste twee jaar werd ze Nederlands kampioene allround. Dat toernooi liet ze vorige week schieten omdat ze heeft besloten alles op de sprint te zetten. Toch had ze niet verwacht dat ze zou winnen, zegt ze tegen de NOS:

Ter Mors en Kerstholt kampioen shorttrack

Ter Mors en Kerstholt wonnen in de Jaap Edenhal in Amsterdam vandaag alle vier de afstanden. Voor Ter Mors was het haar tweede nationale titel binnen een week. Vorige week troefde ze nog de langebaanschaatsters af bij het NK allround.

Na de winst op de 1500 en 500 meter van zaterdag triomfeerde Ter Mors een dag later ook op de 1000 en 3000 meter. De 23-jarige Twentenaar, die haar derde NK-titel shorttrack op rij veroverde, werd op het podium geflankeerd door Yara van Kerkhof en Rianne de Vries.

Kerstholt won zijn zesde allroundtitel. Op drie van de vier afstanden werd Freek van der Wart als tweede. De Zuid-Hollander eindigde ook als tweede in het eindklassement. Sjinkie Knegt werd derde, waardoor het podium een reprise werd van vorig jaar.

    • Mirjam Remie