Harde woorden VS over ‘betekenisloze’ toespraak Assad

Een strijder van het Vrije Syrische Leger voedt een kat in het oude gedeelte van Aleppo. Foto AP / Andoni Lubaki

“Een betekenisloze poging om aan de macht te blijven in zijn door oorlog verscheurde land.” Zo verwerpt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de speech van vanmiddag van de Syrische president Bashar al-Assad, schrijft persbureau AP.

De VS dringen er nog eens op aan dat Assad de macht moet neerleggen. Zijn toespraak is “weer een nieuwe poging van het regime om zich aan de macht vast te klampen”, zei woordvoerder Victoria Nuland in een verklaring. Het verhaal van Assad draagt volgens de VS niets bij aan de politieke transitie die de Syriërs willen.

“Zijn voorstel is vervreemd van de realiteit, ondermijnt de vredespogingen van Syrië-gezant Lakhdar Brahimi, en zou het regime alleen maar helpen om zijn bloedige onderdrukking van het Syrische volk door te zetten.”

Eerste toespraak Assad sinds juli teleurstellend

Assad sprak vanmiddag voor het eerst publiekelijk sinds juni, toen hij het parlement toesprak. Er werd van tevoren druk gespeculeerd over zijn woorden - gehoopt werd dat hij met een politieke oplossing zou komen. Dat bleek niet waar. Hij zei weliswaar dat er vrede moet komen, maar ontkende dat er een opstand gaande is tegen de heerschappij van zijn familie. Hij gaf “terroristen” en “jihadisten” de schuld van het bloedvergieten in Syrië, dat nu bijna 22 maanden duurt.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague liet op Twitter al weten de woorden van Assad “loze beloften” te vinden. Ook Luoay Safi van de Syrische Nationale Coalitie noemde de speech “holle retoriek”.

    • Mirjam Remie