Hagel wordt mogelijk nieuwe Amerikaanse minister van Defensie

Chuck Hagel wordt mogelijk de nieuwe Amerikaanse minister van Defensie. Foto AP / Lauren Victoria Burke

President Barack Obama zal de voormalige Republikeinse senator Chuck Hagel morgen voordragen als nieuwe minister van Defensie. Hij volgt daarmee Leon Panetta op. Dat schrijft persbureau Reuters althans op basis van een bron uit het Amerikaanse Congres.

Zijn naam wordt al langer in verband gebracht met de functie. Ook waarnemend CIA-directeur Michael Morell en adviseur van Obama op het gebied van terrorismebestrijding John Brennan zouden een mogelijkheid zijn geweest voor Obama, die nu naar verluidt de knoop heeft doorgehakt.

Hagel krijgt kritiek om standpunt Israël en Iran

Dat zijn keuze is gevallen op de conservatieve Hagel, Vietnam-veteraan en voormalig senator uit Nebraska, ligt gevoelig. Hagel is enigszins omstreden. Critici vinden dat hij Israël niet genoeg steunt omdat hij zich weleens kritisch uitlaat over de Israëlische regering. Sommigen noemen hem daarom zelfs antisemitisch. Ook heeft hij openlijk vraagtekens gezet bij de doelmatigheid van sancties tegen Iran om zijn nucleaire programma.

Obama onderhoudt daarentegen goed contact met Hagel. Mede daardoor zong zijn naam ook al rond tijdens de vorming van zijn vorige regering, in 2008. In een interview met NBC wond hij er onlangs geen doekjes om dat hij Hagel een goede opvolger vindt van Leon Panetta:

“Ik heb gediend met Chuck Hagel. Ik ken hem. Hij is een patriot. Hij is iemand die buitengewoon goed werk heeft gedaan in de Senaat van de VS en iemand die dit land waardig heeft gediend in Vietnam.”

Partijgenoot McConnell waarschuwt Hagel

Niet iedereen is overtuigd. Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat, waarschuwde zijn partijgenoot Hagel vandaag dat de senatoren hem het vuur aan de schenen zullen leggen over zijn denkbeelden over het Midden-Oosten, schrijft persbureau Novum:

“We zullen ons afvragen of zijn denkbeelden stroken met deze baan. Een minister van defensie moet doordrongen zijn van onze hechte betrekkingen met Israël, het gevaar dat Iran vormt, en het belang van een stevig leger.”

Ook kritiek op Hagel door vroegere uitspraken over homo’s

Obama nam het in dit interview ook voor Hagel op over een ander punt van kritiek: in het verleden heeft hij zich negatief uitgelaten over homoseksualiteit. Obama zei dat Hagel daar zijn excuses voor heeft aangeboden, en noemde het “een bewijs van positieve verandering de afgelopen tien jaar wat betreft de houding van mensen tegenover homo’s en lesbiennes”.

Afgelopen vrijdag nomineerde Obama senator John Kerry als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Hij volgt Hillary Clinton op.

.

    • Mirjam Remie