Enschede heeft weer stroom

Brandweerlieden aan het werk bij het verdeelstation van netbeheerder Enexis, waar gisteren door een explosie brand was uitgebroken. Tienduizenden aansluitingen kwamen zonder stroom te zitten. De stroomstoring trof huishoudens in noorden, oosten en centrum van Enschede en in omliggende dorpen. Foto ANP / Ferdy Damman

De stroomstoring in Enschede is vannacht verholpen, meldt netbeheerder Enexis. In delen van de stad was de stroom gisteren uitgevallen door een brand in een verdeelstation. Niet minder dan zo’n 22.000 klanten zaten door de brand zonder stroom.

De brand die volgde op twee explosies verwoestte de schakelinstallatie, maar een reserve-installatie in het transformatorhuisje bleef gespaard. In het gemeentehuis van Enschede werd een crisiscentrum ingericht, de binnenstad werd uitgerust met noodstroomaggregaten. Later werden de getroffen adressen overgezet op de reserve-installatie. In de loop van de avond en de nacht kregen alle wijken een voor een weer stroom.

De brand brak gisteren rond 15.30 uur door nog onbekende oorzaak uit in het transformatorhuisje in de Vechtstraat. Rond 17.30 uur gaf de brandweer het sein brand meester. Niemand is gewond geraakt.

De brandweer had niet alleen werk aan de brand. Door de stroomstoring zaten ook mensen vast in liften. In totaal was sprake van vijf liftopsluitingen, binnen een halfuur was iedereen bevrijd.

    • Jules Seegers