Egypte vervangt tien ministers om economie uit het slop te trekken

Een Egyptenaar staat buiten een wisselkantoor in Kairo. Een medewerker van het IMF zal morgen Egypte bezoeken om te praten over een lening van 3,8 miljard euro. Foto AFP / Khaled Desouki

Egypte heeft vandaag tien ministers beëdigd. Het is de bedoeling dat ze de economie uit het slop trekken, die er heel slecht voor staat. Het land spreekt deze week met het Internationaal Monetair Fonds over een broodnodige lening van 3,8 miljard euro, schrijft Reuters.

De herschikking in de regering was een belofte van president Mohammed Morsi, na publieke woede over de economische malaise in Egypte. De belangrijkste departementen waarop een nieuwe minister is benoemd zijn Binnenlandse Zaken, waaronder de Egyptische politie valt, en Financiën. Ook de ministers van Burgerluchtvaart, ICT, Milieu en Elektriciteit zijn vervangen.

Macht Moslimbroederschap vergroot

Door de nieuwe ministers is ook de islamitische controle van de regering vergoot. Drie portefeuilles zijn in de handen van leden van de Moslimbroederschap terechtgekomen. De oppositie heeft geen zitting in het nieuwe kabinet. De seculiere en linkse oppositie drong al langer aan op een herschikking van het kabinet, maar accepteert niets minder dan het vertrek van de in hun ogen zwakke premier Hesham Kandil.

Morsi sprak de nieuwe ministers vandaag na hun beëdiging in het presidentiele paleis in Kairo over manieren om het toerisme te doen opleven en buitenlandse investeerders aan te trekken. Morgen zal premier Kandil met hem IMF spreken “om de meest recente economische ontwikkelingen te bespreken”, zo zei hij vandaag.

‘Het water staat Egypte tot aan de lippen’

De economie in Egypte staat er slecht voor, schreef onze correspondent Gert van Langedonck vorige week in NRC Handelsblad:

“Het water staat Egypte tot aan de lippen, zeggen de experts. De internationale reserve raakt uitgeput, en het Egyptische pond staat onder druk. Vorige week werd een verbod ingesteld op het uitvoeren van bedragen hoger dan 10.000 dollar: een duidelijk signaal dat Egypte bang is voor kapitaalvlucht. Kredietbeoordelaar Standard and Poor’s heeft de rating van Egypte afgelopen week verlaagd van B naar B- en waarschuwt voor een verdere verlaging als de politieke onrust aanhoudt.”

Lening eerder al uitgesteld door politieke chaos

Het begrotingstekort zou midden volgend jaar oplopen tot tweehonderd miljard, denken Egyptische ambtenaren. Bezuinigingsmaatregelen werden eerder vorige maand al vertraagd door de onrustige politieke situatie. De regering zal binnenkort waarschijnlijk belastingverhogingen invoeren en snijden in subsidies - maatregelen die onderdeel zijn van de eisen van het IMF en de Wereldbank voor een lening. En die erg gevoelig liggen bij de bevolking. Bijna de helft van de 85 miljoen inwoners leeft net op of onder de armoedegrens.

    • Mirjam Remie