Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Eenzame wolf OR-7 heeft al 4800 kilometer gelopen

De eenzame grijze wolf op een foto van 8 mei 2012.
De eenzame grijze wolf op een foto van 8 mei 2012. Foto AP . California Department of Fish and Game

Hij heeft al 4800 kilometer gelopen, zo werd vandaag bekend. En dat allemaal om een liefje te vinden. Maar het is hem nog steeds niet gelukt. Niet verwonderlijk, want deze eenzame grijze wolf, ook wel OR-7 genoemd, is een bedreigde diersoort, en waarschijnlijk de enige in Californië.

Zijn James Bond-achtige naam heeft hij te danken aan het feit dat het de zevende wolf is uit Oregon (waar hij is geboren) die is uitgerust met een heus gps-systeem. Zo kan precies in de gaten worden gehouden waar het beest zich bevindt.

Twitter avatar WolfOR7 WolfOR7 How many times must I repeat? I am not lost, I am not lovesick, and my name is not Journey. #lazyreporting #OR7

Waarom is deze wolf zo bijzonder?

Nou, hij heeft niet alleen een gps-apparaat, maar ook een heuse Twitteraccount (@WolfOR7). Een een site waar je hem kunt volgen.

Maar dat is allemaal met een reden. De laatste wilde grijze wolf in Californië werd in 1924 doodgeschoten. Daarna is het diersoort in bijna negentig jaar niet meer gezien. Tot vorig jaar. Toen liep OR-7, toen nog gewoon grijze wolf, in het noordoosten van Oregon, op nog geen vijftig kilometer van de grens. Daar ging menig biologenhart sneller van kloppen. Ze gaven hem de gps-zender mee zodat ze konden kijken of hij zich in zuidelijke richting zou begeven.

Nou en of. Vandaag werd bekend dat het dier ontzettend veel heeft gereisd. Achtenveertighonderd kilometer dus. Ter vergelijking: de meeste wolven blijven binnen een straal van 160 kilometer van hun geboorteplaats. De kans dat hij ooit een partner zal vinden, is dan ook klein. En zo is zijn tocht naar Californië ironisch genoeg voor OR-7 helemaal niet zo gunstig.

Twitter avatar WolfOR7 WolfOR7 Thank you! RT @iamgreenbean: @WolfOR7 Welcome to California! We are THRILLED to have you.
Twitter avatar WolfOR7 WolfOR7 Today’s my California one-year anniversary! Thank you to my California fans. (I still love my Oregon fans too.)

Veehouders schieten op wolven

Ooit was de wolf een van de meest bloeiende soorten in het westen van de VS, maar het beest was niet geliefd. Wolven kunnen gevaarlijk zijn; ze kunnen niet alleen mensen eten maar vooral ook vee. Boeren vonden dat maar niets en roeiden de soort in zijn geheel uit. De U.S. Fish and Wildlife Service probeert de wolf nu te herintroduceren.