Duitse ziekenhuis wist dat Ernst J. S. niet stond geregistreerd

Beeld van de SLK-Kliniken waar de omstreden neuroloog Ernst J. S. werkzaam was. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Het Duitse ziekenhuis waar de omstreden neuroloog Ernst J. S. nog bleek te werken was er toch van op de hoogte dat hij zich in Nederland als arts bij het register had uitgeschreven. Dat zegt Thomas Jendgens, de directeur van de SLK-Kliniek, tegen de NOS.

Volgens de directeur zijn er daarna niet genoeg stappen ondernomen om te kijken waarom Ernst J. S. niet meer stond ingeschreven. Er liep volgens Jendgens in 2011, toen de Ernst J. S. bij het ziekenhuis kwam werken, geen arrestatiebevel tegen hem. Ook was er geen beroepsverbod. Daarom zou zijn aanstelling zijn goedgekeurd. Maar het ziekenhuis wist toen al wél dat de neuroloog in Nederland niet meer kan werken:

“Op onze afdeling personeelszaken is men er toen al achter gekomen dat hij zijn Nederlandse werkvergunning als medisch specialist had ingeleverd.”

‘Er is toch gegoogled’

Vrijdag werd bekend dat J. S. nog als neuroloog werkzaam was in de Klinikum am Gesundbrunnen in het Duitse Heilbronn. Daar bevestigden medewerkers dat er een neuroloog onder de naam Ernst J. S. werkte. Ook herkenden zij foto’s van de omstreden neuroloog. Minister Schippers zei gisteren over de zaak dat de Duitsers zijn naam “maar één keer hadden hoeven googlen”. Volgens Jendgends is dat ook gebeurd, maar zou de betreffende medewerker alleen maar in het Duits hebben gezocht.

    • Mirjam Remie