De vijf kinderen die zomaar verdwenen in een brand

'Het is niet te laat om op onderzoek uit te gaan': waar zijn de Sodder-kinderen? Foto www.appalachianhistory.net 'Het is niet te laat om op onderzoek uit te gaan': waar zijn de Sodder-kinderen? Foto www.appalachianhistory.net

Kerstavond, 1945, een klein Amerikaans dorpje. In het huis van de familie Sadder, twee ouders en hun negen kinderen, ontstaat brand. Vader en moeder ontkomen, net als vier van hun kinderen. De andere vijf overleven het niet. Of… toch wel? Het huis brandt volledig af, maar van de kinderen wordt nooit iets gevonden.

Ze zijn tussen de 5 en de 14 jaar oud. ‘Brand of verstikking’, zo wordt de doodsoorzaak officieel vastgelegd. Maar het lijkt onmogelijk dat in een brand van drie kwartier vijf kinderen volledig vergaan, totdat er ook van hun botten niets over is. Bovendien zijn er in de aanloop naar die verschrikkelijke Kerstnacht vreemde dingen gebeurd: die avond krijgt moeder Jennie een onbekend iemand aan de telefoon en een uur voor de brand hoort ze een luide klap en een ‘rollend’ geluid.

Jaren gaan voorbij. Meerdere onderzoeken en opsporingsverzoeken leiden niet tot een antwoord. Wel stuiten de Sadders op nieuwe aanwijzingen, en soms beweert iemand een van de kinderen ergens te hebben gezien. En dan is er nog die foto die jaren later in de brievenbus ligt.

“In 1968, more than 20 years after the fire, Jennie went to get the mail and found an envelope addressed only to her. It was postmarked in Kentucky but had no return address. Inside was a photo of a man in his mid-20s.”

Lees het hele verhaal van Karen Abott op de site van Smithsonian (2.822 woorden).

    • Peter Zantingh