De beste zakkenroller ter wereld (en drie andere longreads)

Nrc.nl maakt iedere zondag een selectie van de beste longreads, lange artikelen die op internet staan. Deze week lazen we onder meer over een van de beste zakkenrollers ter wereld en een fascinerend verhaal over het bowlen van een perfect series: 36 strikes op rij.

Screenshot uit een promotiefilmpje van Apollo Robbins. Hier steelt hij ongemerkt geld uit de broekzak van een ander.

Nrc.nl maakt iedere zondag een selectie van de beste longreads, lange artikelen die op internet staan. Deze week lazen we onder meer over één van de beste zakkenrollers ter wereld en een fascinerend verhaal over het bowlen van een perfect series: 36 strikes op rij.

Maar allereerst een huishoudelijke mededeling. We doen het vanaf nu iets anders dan je misschien gewend bent. Deze week hebben we een nieuw blog in gebruik genomen, te vinden op nrc.nl/longreads (rss). Daar krijgt ieder verhaal een eigen plek, in plaats van één artikel waarin er vier aangekondigd worden. Zo is het gemakkelijker om inhoudelijk te reageren of het artikel te delen met anderen. Daar komt bij dat we nu niet alleen op zondag, maar de hele week door nieuwe verwijzingen naar geweldige lange verhalen kunnen plaatsen. Aan de verdere invulling van het blog en de vormgeving ervan wordt nog gewerkt.

Wél blijven we, net als in de afgelopen maanden, elke zondag op deze plek een opsomming maken van de beste longreads van de week. Maar dat doen we voortaan korter: in één of twee zinnen proberen we uit te leggen waarom een verhaal zo goed is. Wil je meer, dan kun je op ons blog terecht. Heb je genoeg aan een paar zinnen, dan hoef je niet ver te zoeken voordat je de link naar het verhaal zelf hebt gevonden.

Over de beste zakkenroller ter wereld

‘Aandacht is als water: ik hoef er alleen maar voor te zorgen dat het de goede kant op stroomt’. Dat zegt Apollo Robbins, een van de beste zakkenrollers ter wereld. Geweldige anekdotes en een kijkje in hoe ons brein werkt, in dit stuk van The New Yorker (8.216 woorden, ongeveer 40 minuten leestijd). Hier ons uitgebreidere artikel erover.

Dichter bij perfectie kom je niet

Twaalf strikes achter elkaar en je hebt een perfect game bij het bowlen. Doe je dat drie keer, dan heb je een perfect series te pakken: 900 punten. Dat doet bijna niemand. Dit verhaal gaat over Bill Fong, die zo dicht bij die perfectie kwam dat hij er bijna aan doodging. Het verhaal staat hier (4.790 woorden, ongeveer 25 minuten leestijd). Ons artikel erover hier.

De vijf kinderen die zomaar verdwenen in een brand

Op Kerstavond 1945 verdwenen ze, vijf kinderen van de familie Sodder. In het huis van het grote gezin woedde brand, maar veel dingen wijzen erop dat ze daarbij niet omkwamen, maar in plaats daarvan spoorloos verdwenen. Een familiedrama met veel mysterie in dit stuk van Smithsonian (2.822 woorden, ongeveer 15 minuten leestijd). Meer erover lezen? Ons uitgebreidere artikel staat hier.

Op de set van rampenfilm ‘Innocence of Muslims’

Afgelopen najaar zette een trailer van de film Innocence of Muslims kwaad bloed in islamitische landen. De acteurs lieten later weten dat ze niet wisten waar ze aan meewerkten. Hoe kan dat? Vanity Fair maakte een uitgebreide reconstructie (4.729 woorden, ongeveer 25 minuten leestijd) en schetst tegelijkertijd het tragische leven van de vele kansloze acteurs in Hollywood die hopen op een doorbraak. Lees hier ons artikel.

Over deze rubriek

Op internet moeten teksten kort zijn, was jarenlang het devies. Mensen lazen namelijk geen lange artikelen van een beeldscherm; daar was het papier voor. Tegenwoordig is dat anders. Met de komst van de tablets en e-readers is van een scherm lezen aantrekkelijker geworden. Bovendien ontstonden diensten als Instapaper, Pocket (voorheen Read It Later) en Klip.me, waarmee je een artikel van een website kunt bewaren om later te lezen - en belangrijker: in een aantrekkelijke opmaak.

Daarom selecteert nrc.nl elke zondag, wanneer je er de tijd voor kan nemen, een aantal van de beste ‘longreads’. Ook doordeweeks tijd? Volg dan het blog.

Zelf een mooie longread gelezen? Geef je tip in de comments.

    • Lex Boon en Peter Zantingh