Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Consumentenvuurwerk moet verboden worden’

Plastisch chirurgen en oogartsen vinden dat consumentenvuurwerk verboden moet worden.
Plastisch chirurgen en oogartsen vinden dat consumentenvuurwerk verboden moet worden. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en het Oogheelkundig Gezelschap (NOG) pleiten voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. Dat meldt de NOS. Een meerderheid van de Nederlanders is het hier mee eens, zeggen twee GroenLinks-fracties.

“Laat gemeenten maar een vuurwerkshow organiseren”, zegt Annekatrien van de Kar van de NVPC zondag tegen de NOS. Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam stelt dat de afgelopen twee jaarwisselingen in Nederland tot net zo veel ernstig oogletsel hebben geleid als de Irak-oorlog bij Amerikaanse militairen.

‘Meer dan de helft van Nederlanders voor verbod’

Ook zouden zes op de tien Nederlanders voor een verbod op consumentenvuurwerk zijn, zo melden de GroenLinks-fracties van Rotterdam en Den Haag op basis van een onderzoek van peil.nl, schrijft Novum. Een jaar geleden was nog een krapper meerderheid van 53 procent tegen een verbod. Ruim de helft vindt dat consumentenvuurwerk plaats moet maken voor professionele vuurwerkshows.

Fractievoorzitters van Groenlinks in Rotterdam Arno Bonte en David Rietveld in Den Haag pleiten al jaren voor een ‘modernisering van de Nederlandse vuurwerktraditie’, maar krijgen weinig steun van de landelijke politiek. “De Tweede Kamer kan de roep om een hervorming van de vuurwerkpraktijk nu niet meer negeren”, vinden ze.

Volgens de GroenLinksers is een meerderheid bij alle politieke partijen voor een verbod op consumentenvuurwerk, behalve de aanhang van de VVD: daar is 57 procent tegen.

Meer dan 82 duizend klachten over vuurwerk

Vijftien lokale GroenLinks fracties namen dit jaar het initiatief tot een meldpunt voor vuurwerkoverlast. Daarbij kwamen ruim 82 duizend klachten binnen in twee weken tijd.