Bondgenoten Chávez herkiezen plaatsvervanger

Vicepresident Nicolas Maduro omhelst parlementsvoorzitter Diosdado Cabello na diens herverkiezing ten overstaan van Chávez-aanhangers. Foto AFP

Het Venezolaanse parlement heeft voorzitter Diosdado Cabello gisteren herkozen als voorzitter. De herverkiezing van door bondgenoten van de door kanker gevelde Hugo Chávez lijkt een poging om de gelederen te sluiten en eenheid uit te stralen.

De voorzitter van het parlement is degene die president Chávez tijdelijk vervangt wanneer dat nodig is. De herverkiezing drukt speculaties over politieke wisselingen van de wacht voorlopig de kop in.

Beëdiging Chávez uitgesteld?

Chávez heeft voor zijn laatste operatie gezegd dat het volk bij eventuele verkiezingen op vicepresident Nicolas Maduro moet stemmen. Cabello is echter degene die tijdelijk de macht krijgt, mocht Chávez overlijden of niet in staat zijn zijn taken uit te voeren. Er moeten daarna volgens de Venezolaanse grondwet binnen dertig dagen nieuwe verkiezingen worden gehouden.

De regering lijkt echter van plan de beëdiging van Chávez, die bijna een maand geleden voor de vierde keer werd geopereerd aan een kwaadaardige tumor, uit te stellen. De president lijdt sinds de operatie aan een ernstige luchtweginfectie.

“Maduro en Cabello zijn vandaag de dag overduidelijk de belangrijkste spelers binnen het Chávisme. Ze leiden allebei een andere factie, maar voorlopig lijkt het plan te zijn (…) het gevoel van eenheid te bewaken. ” - Michael Shifter, voorzitter van de in Washington gevestigde denktank Inter-Amerikaanse Dialoog.

De oppositie is gekant tegen uitstel van de beëdiging en vindt dat als Chavez op 10 januari niet kan worden geïnstalleerd de voorzitter van het parlement de macht tijdelijk moet overnemen.

    • Jules Seegers