‘Assad komt vandaag met stappenplan naar oplossing crisis’

Een portret van Assad wordt door demonstranten vertrapt in het opstandelingenbolwerk Aleppo. Foto Reuters / Muzaffar Salman

Een staakt het vuren waarna een nieuw te vormen eenheidsregering wordt geïnstalleerd. Daar komt de “oplossing” die Bashar al-Assad vandaag in een zeldzame tv-toespraak gaat aandragen “mogelijk” op neer.

Het is een dun draadje waaraan de beweringen hangen, maar volgens bronnen binnen het regime gaat de Syrische president vandaag in elk geval zéggen dat hij stappen richting vrede wil ondernemen. Wat daar uiteindelijk van terechtkomt zou dan een – niet onbelangrijke – tweede zijn.

Vijf stappen

Welk vijfstappenplan zou Assad vandaag rond het middaguur Nederlandse tijd willen voorstellen? Volgens de bronnen houdt het een strategie in die hem niet zou beletten volgend jaar mee te kunnen doen aan presidentsverkiezingen:

  1. Een staakt het vuren
  2. Toegang tot Syrië voor internationale waarnemers
  3. Een breed gedragen commissie voor aanpassing van de grondwet
  4. Vorming van een eenheidsregering
  5. Internationaal waargenomen vrije parlementsverkiezingen

Het plan zou de werktitel ‘Geneve 2’ hebben meegekregen, meldt de pro-Syrische krant Al-Akhbar uit Libanon. De speciale gezant Lakhdar Brahimi van de Verenigde Naties en de Arabische Liga repte al enigszins van zo’n plan na zijn laatste bezoek aan Assad vorige maand.

Plan mogelijk gebaseerd op idee VN

Het zou gebaseerd zijn op het plan van afgelopen zomer dat in Geneve in elkaar werd gedraaid door de VN. Daarin werd toen evenmin opgenomen dat Assad moest aftreden; een harde eis van de oppositie.

Assad sprak voor het laatst publiekelijk begin juni toen hij het parlement toesprak. Daarna was hij nog eens te zien op de Russische televisie met een interview. De reeds 21 maanden durende crisis in Syrië eiste tot nog toe aan vermoedelijk meer dan zestigduizend mensen het leven. Afgelopen week sprak Brahimi de onheilspellende woorden dat Syrië “de hel wacht” als het zo doorgaat.

    • Jules Seegers