Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Air France-KLM uit op snelle en volledige overname Alitalia’

Air France-KLM heeft vanwege de economische crisis een zwaar jaar achter de rug dat weliswaar met zwarte cijfers kon worden afgesloten. Foto ANP / Lex van Lieshout

Nu de Italiaanse politiek vleugellam is tot aan de nieuwe parlementsverkiezingen over twee maanden wil Air France-KLM op korte termijn het aandeel in Alitalia vergroten. Volgens de Italiaanse krant Il Messagero is het uit op een volledige overname.

Bij het verkrijgen van het huidige aandeel van 25 procent stuitte Air France-KLM nog op hevige weerstand van de regering-Berlusconi en vakbonden. Volgens de krant wil de Frans-Nederlandse multinational de volledige overname nog voor de zomer afgerond hebben.

Komende week kunnen de aandeelhouders van het noodlijdende Alitalia hun aandelen al inruilen. Air France-KLM zou bereid zijn een prijs te betalen die 20 procent hoger ligt dan de aanschafprijs.

Etihad Airways uit Abu Dhabi zou ook geïnteresseerd zijn maar volgens Il Messagero heeft Air France-KLM bij het eerdere belang dat werd genomen in de luchtvaartmaatschappij afgedwongen dat dergelijke concurrentie geen kans maakt. Beide luchtvaartmaatschappijen kondigden overigens in oktober een gezamenlijk routenetwerk aan.

De opzet zou zijn geweest om pas volgend jaar over te gaan tot volledige overname maar gezien de huidige politieke ontwikkelingen in Italië zou KLM-Air France zijn kans willen grijpen.