Wijdbeens met dieren

None

Animal CrackersNed. 1, 20.30-21.00 uur

Een flamingo die de flamenco danst, leeuwinnen die een snackbar bestormen, een baviaan die met zijn kont op de saunakachel is gaan zitten: André van Duin maakt na 23 jaar een vervolg op Animal Crackers (1988-1989) waarin hij dierenfilmpjes voorziet van geestige stemmen, geluidseffecten en muziek.

Van Duin aan de telefoon: „Ik heb die serie eind jaren tachtig gemaakt. Dat leverde typetjes op als Jaap Aap en Ruud van Tuut tuut, tuut, de groetjes van Ruud. Het monteren is tijdverslindend werk, dus het duurde even voor ik er weer tijd voor had.”

Toen duurden de sketches drie minuten, nu is het een programma van 25 minuten geworden. Van Duin: „Dat is te lang voor alleen maar die dierenfilmpjes. Dus praat ik voor de afwisseling als Jan Wijdbeens met dierenoppassers en ik ga langs bij mensen met dansende papegaaien, of garnalenvissers die de zee in gaan op paarden. Wat mensen zoal doen met dieren. Alleen in de vrolijke varianten, want er kijken ook kinderen mee.”

In Van Duins oeuvre ligt Animal Crackers dicht bij De Dik Voormekaar show: montagehumor waarin de komiek in zijn eentje een koor aan stemmetjes doet. Van Duin verwijst naar de traditie: „In de begintijd van de tv had je al De Telediscoparade van Dick van Dommel, nu heb je Lucky TV. Het is eenvoudig, je pakt een beeld en zet er een ander geluid onder. Het leuke is dat de kijker denkt: dat kan ik zelf ook. Veel mensen doen het thuis met hun hond, of met de poes van buurvrouw: Hallo, daar ben ik weer!”

Van Duin heeft zelf een ‘deeltijdhond’ die Bas heet, maar die doet niet mee: „Eigen dieren zijn uitgesloten van deelname.”

    • Wilfred Takken