vraag het de thuiskok

Moet je kruiden als koriander en basilicum voor gebruik wassen?

Een bescheiden maar toch prangende kwestie. Graag koop ik kruiden in grote bossen bij de Turkse kruidenier of op de markt. De vraag is: moet je die kruiden voor gebruik per se wassen? Koriander en basilicum worden door het wassen nat en slap en zijn lastig mooi te krijgen voor garnering en verwerking.

Aan de andere kant wil ik ook geen risico lopen op een onhandige bacterie of besmetting. Ik herinner me nog de EHEC-besmetting vorig jaar in Duitsland via kiemgroenten.

Hester van Diepen

Tja, dat is zo’n kwestie waar iedereen steeds weer mee zit.

Wassen is een goed idee bij kruiden – er hebben meestal allerlei mensen aangezeten, soms zijn ze ook met kunstmest grootgebracht of met antiluismiddel besproeid. Er zijn redenen genoeg om ze even grondig af te spoelen. Maar dan zit je met natte kruiden en daar is niets aan.

Drogen in de slacentrifuge helpt.

Wat ook helpt, is ze goed uitslaan en dan vochtig en wel in de groentela leggen, ze worden dan stevig en mooi, zelfs al wat slappe koriander klaart weer helemaal op. Datzelfde kun je trouwens doen met sla of spinazie. De blaadjes zuigen zich vol water en worden weer fris en knapperig.

Het enige dat daar tegen pleit, is dat bacteriën juist in een vochtige omgeving goed gedijen. Weliswaar is het koel in de koelkast, en groeien bacteriën daardoor langzamer, maar ze gaan er niet dood. Als de kruiden direct uit de koelkast gebruikt worden, is er niet zoveel aan de hand, gevaarlijker wordt het als ze dan een poos op het aanrecht blijven liggen of over of in een gerecht gestrooid worden dat vervolgens niet verhit wordt (en dat is meestal het geval, want kruiden worden niet leuker van verhitting). Dan groeien de bacteriën die in de ijskast op de kruiden zijn gekomen, buiten de ijskast met verdubbelde kracht.

Een mogelijkheid is de kruiden na het wassen goed te drogen en ze dan in een glas water in de ijskast te zetten.

Een andere manier, die mijzelf altijd buitengewoon bevalt, is ze na het wassen in een dichte plasticzak in de ijskast leggen, dan worden ze niet besmet door in de ijskast aanwezige bacteriën en blijven ze lang fris.

Heeft u ook een vraag over koken? Stuur een mail naar thuiskok@nrc.nl

    • Marjoleinde de Vos