Vóór bloemisten eindigen

Fotografe Cindy Heijnen reist door Nederland op zoek naar kleine en grote winnaars en bekijkt het belang van winnen vandaag de dag.

De Winnaar, Achterpagina 05-01-2013 Broeicompetitie, Kees

Gepensioneerde Kees van Gerven won de prijs voor de mooiste tulp in de wedstrijd huisbroei van bloembollen voor de Lenteflora in Lisse.

„Bloemkweken is een sport. Bij deze wedstrijd kreeg je vier potten mee naar huis met telkens vijf tot zeven bollen: een pot met tulpen, een met hyacinten, een met narcissen en een met bijgoed. Na vier weken breng je de potten terug en worden de gekweekte bloemen gekeurd door keurmeesters. Die geven bijvoorbeeld een score aan de bloem, de bladeren en de stand van de steel.

„Het is moeilijk om vier potten mooi, recht en op hetzelfde moment in bloei te krijgen. Soms bloeit iets te snel, dan moet je een pot even in de ijskast zetten, soms te traag, dan moet je een pot verplaatsen naar een plek met meer zon. Je zeult je te pletter met die potten. Een simpele windvlaag door een openstaande deur kan zorgen voor temperatuurschommelingen waardoor tulpen gaan scheefhangen.

„Ik ben best trots op mijn prijs. Ik ben mijn hele leven in loondienst geweest bij bloemisten en heb in het verleden vaak aan bloemkweekwedstrijden deelgenomen. Het was altijd mijn doel om vóór bloemisten te eindigen.

„Ik loop ook geregeld langs bij de mensen bij wie ik heb gewerkt. Wanneer ik een prijs win, gaan ze naar mijn bloemen kijken en krijg ik felicitaties. Als het eens wat minder is, aarzelen ze echter niet om grapjes te maken. Dan vertellen ze me dat ik van hen een gietertje kan lenen.

„Ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Toen ik bij de keurmeesters aankwam, stond er een prachtige bloemenzee. Ik denk dat ik voorlopig niet meer deelneem aan een wedstrijd. Ik ben altijd blij als ik de potten kan wegbrengen na vier weken in spanning leven.”

Interview Sabeth Snijders

    • Sabeth Snijders