Vliegende vampiertjes delen bloed eerlijk

Je hebt vast wel eens over bloeddrinkende vampiers gelezen in een boek, of ze gezien in een film. Wat je misschien niet wist: vampiers bestaan echt. Het zijn alleen geen bleke of glitterende ondoden, maar kleine vleermuisjes.

Voor deze vampiervleermuizen hoef je niet bang te zijn. Ze leven alleen in Midden- en Zuid-Amerika. En ze drinken alleen bloed van koeien, kippen en geiten.

Dat gaat zo: eerst krassen de vampiers met hun vlijmscherpe tandjes een wondje in de huid. Daar likken ze het bloed uit op, een beetje zoals een kat zijn melk opdrinkt.

De vleermuizen moeten bijna elke nacht op zoek naar bloed. Als ze drie dagen geen bloed drinken, verslappen en verhongeren ze. Vooral jonge vleermuizen lopen gevaar. Zij vinden vaak geen koe of kip om in te bijten.

Daarom helpen vampiervleermuizen elkaar. Als één vleermuis honger heeft, braakt een andere vleermuis een beetje bloed op. Dat likt de hongerige vleermuis dan van haar lippen.

Biologen vinden dat maar vreemd. Zij vinden het moeilijk om te geloven dat een dier zomaar zijn eten deelt. Ze bedachten daarom een boel andere verklaringen. Misschien zijn het vooral moeders die bloed aan hun kinderen geven. Of misschien zeuren hongerige vleermuizen gewoon heel veel, net zo lang tot ze wat te eten krijgen.

Om die ideeën te testen, haalden ze af en toe één vampiervleermuisje uit een groep. Het diertje kreeg niets te eten, terwijl de rest een lekkere bloedmaaltijd kreeg. Na een dag zetten ze het hongerige diertje weer terug. Daarna filmden ze wat er in de kolonie gebeurde. Bijna altijd kreeg de hongerige vleermuis bloed van een ander. Meestal was dat geen familie. En gezeurd werd er ook al niet niet. Het was zelfs andersom: de volgegeten vleermuizen boden het bloed zelf aan!

Eigenlijk zijn vampiervleermuizen dus best lieve bloedslurpers. Voor elkaar dan.

    • Lucas Brouwers