Videocollege pata negra

Wie een authentieke China-ervaring op wil doen waar je het land niet eens voor uit hoeft, kan terecht bij een Chinese toko in Rotterdam of Amsterdam. De voertaal is er Chinees, in de winkel is bijna alles exotisch en vaak ook nog geheimzinnig. Vrieskisten vol duistere fauna en nergens een vertrouwd merkartikel te bekennen.
Stukken minder exotisch, maar altijd nog erg onhollands was het in de enige Nederlandse vestiging van het Britse warenhuis Marks & Spencer in de Kalverstraat. Met een enorme kledingafdeling vol geruite kamerjassen, cardigans en vleeskleurige bh’s met maagstuk en een food section met Engelse en Schotse cardio-riskante verrukkingen als de boterrijke shortbread biscuits, clotted cream, dikke bacon strips en de fenomenale fork split English muffins. Helaas heeft Marks & Spencer een paar jaar geleden haar deuren in Nederland gesloten.
Om het Iberische sentiment deelachtig te worden is in de Amsterdamse Haarlemmerstraat nu een stukje Spaans territorium ontsloten. Ibericus is het vooralsnog enige Nederlandse filaal van een oer-Spaanse winkelketen. Een ham-bar die gespecialiseerd is in kostbare Iberico, op zich ook al een crisis-ontkennende actie van formaat.


Ibericus heeft een imposante verzameling hammen hangen en liggen, waarvoor Spaanse cortadores zijn ingevlogen om er plakken in het juiste formaat van te snijden. Om een eind te maken aan de verwarring rond begrippen als Iberico, serrano en pata negra geeft Ibericus bedrijfsleider Paul González een videocollege waarin hij de meeste hamvragen beantwoordt.
Voor wie toch liever dikke Engelse bacon strips wil is er ook goed nieuws: Marks & Spencer heeft aangekondigd het nòg een keer te willen gaan proberen in de hoofdstad.

    • Ronald Hoeben