Verdachte arts werkt weer, nu in Duitsland

De omstreden ex-neuroloog Ernst J.S. is opnieuw aan het werk gegaan in Duitsland. Voor zover bekend is het de vierde Duitse kliniek waar de ex-neuroloog emplooi heeft gevonden sinds zijn vertrek, eind 2003, uit Medisch Spectrum Twente in Enschede. In dat ziekenhuis heeft hij mogelijk tientallen verkeerde diagnoses gesteld.

De 67-jarige ex-neuroloog is verdachte in de grootste medische strafzaak tot nu toe in Nederland. De rechtszaak is afgelopen november begonnen en wordt in april vervolgd.

J.S. vertelde patiënten dat ze alzheimer, parkinson of multiple sclerose hadden, terwijl dit niet zo was. Onlangs werd bekend dat hij bij dertien van zijn patiënten wellicht ten onrechte hersenoperaties of -biopsieën heeft laten verrichten. Hij heeft mogelijk ook zonder toestemming van nabestaanden lijkschouwingen laten doen.

Personeel van de Klinikum am Gesundbrunnen in het Duitse Heilbronn heeft de ex-neuroloog gisteren herkend van een foto die een verslaggever van de NOS hun liet zien. Een medewerker bevestigde telefonisch aan een journalist van RTV Oost dat er een oudere Nederlandse neuroloog werkt met de naam Ernst J. De journalist werd doorverbonden met de arts, die zelf zei geen Ernst, maar Johan te heten en geen neuroloog, maar internist te zijn.

J.S. ging in 2006 aan het werk in een kliniek in Bad Fredeburg. Daar is hij na acht maanden ontslagen. De kliniek in Bad Laasphe waar hij in 2007 aan de slag ging, moest hij in 2009 verlaten toen Nederlandse journalisten hem hadden opgespoord en de directie hoorde over zijn verleden. In 2010 is hij in een kliniek in Nienburg getraceerd. Hoe lang hij nu als arts in Heilbronn werkt, is niet bekend.

Letselschadespecialist Yme Drost die de belangen van tweehonderd slachtoffers behartigt, vindt dat het Openbaar Ministerie moet heroverwegen om J.S. vast te zetten. Maar het OM ziet daar nog steeds geen reden toe. Als hij in Duitsland strafbare feiten begaat, moet dat door justitie in Duitsland worden onderzocht, zegt een woordvoerder. „Het is de verantwoordelijkheid van werkgevers om te controleren wie ze in dienst nemen. Daar gaat justitie niet over.”

De ex-neuroloog heeft zich jaren geleden als arts en neuroloog laten uitschrijven uit het BIG-register, de lijst van mensen met beroepen in de gezondheidszorg in Nederland. Tot die tijd had hij de afspraak met de inspectie dat hij onder bepaalde voorwaarden mocht werken. Een tuchtzaak is nooit tegen hem gevoerd. Formeel staat J.S. niets in de weg om in Duitsland aan de slag te gaan.

Het ziekenhuis waar de NOS hem gisteren vond, was niet bereid tot commentaar. J.S. noch zijn advocaat was bereikbaar. Het CDA wil in de Tweede Kamer een spoeddebat over de zaak.