Uitgelicht zondag

Film

Charade (Stanley Donen, 1963, VS). Ingenieus geschreven, komische thriller tegen het decor van weelderig Parijs. Schurken, onder wie George Kennedy, Walter Matthau en James Coburn, azen op verborgen miljoenenbuit van vermoorde echtgenoot van Audrey Hepburn (gekleed door Givenchy). Zij krijgt hulp van charmante vreemdeling Cary Grant, hier in topvorm. Eén, 14.05-15.55u.

Old Dogs (Walt Becker, 2009, VS). Twee onhandige zakenlui moeten plots voor een zevenjarige tweeling zorgen. Fysieke humor. John Travolta, wiens halve familie een rol heeft, is terug op het niveau van pratende-babykomedies van voor zijn comeback in Pulp Fiction. Ook met Robin Williams, Ann-Margret en Matt Dillon. BBC 1, 15.35-17.00u.

Bangkok Dangerous (Oxide Pang Chun en Danny Pang, 2008, VS). Huurmoordenaar Nicolas Cage valt tijdens zijn werk in Bangkok voor dove lokale schoonheid, een zusje van een door Cage ter plekke in dienst genomen hulpje – dat hij na iedere klus altijd uit de weg ruimt. Maar deze Kong heeft hem al gauw door en laat weten dat hij ook graag huurmoordenaar wil worden. Zus mag van niks weten.RTL7, 20.00-22.00u.

Papy fait de la résistance (Jean-Marie Poiré, 1983, F). Oorlogskomedie. Parijs, 1940. De familie Bourdelle, allen virtuoze musici, weigert om voor de Duitsers te spelen. In ’43 wordt hun huis gevorderd om een Duitse generaal te huisvesten. Het samenwonen is des te moeilijker omdat één van de gezinsleden, de zich voor dameskapper uitgevende Guy-Hubert (Martin Lamotte), niemand minder is dan Super Résistant, de beroemde verzetsheld. Ook met Jean-Claude Brialy, Jean Yanne. TV5, 21.00-22.45u.

Wedding Crashers (David Dobkin, 2005, VS). Vince Vaughn en Owen Wilson – leden van de onofficiële komiekengroep de Frat Pack – spelen echtscheidingsadvocaten die huwelijksfeestjes crashen om daar vrouwen op te pikken. Daar hebben ze allerlei trucs voor. Vaughn doet zich bijvoorbeeld voor als soldaat met een oorlogstrauma. Het eerste half uur van de film is door het cynisme en de politiek incorrecte acties van de helden erg leuk, vervolgens wordt de film wat zoet, want: op ieder potje past een dekseltje. Net5, 20.00-22.25u.

Informatief

Het Metropole Orkest – Spelen met vuur. Documentaire van Katja Trijber is een muzikale reis door de tijd. Met het orkest aan het werk met dirigenten als Dolf van der Linden, Rogier van Otterloo en Dick Bakker en internationale grootheden die het podium met het Metropole Orkest deelden. Film onderschrijft het belang van het orkest dat, tot vreugde van elke muziekliefhebber, alsnog subsidie kreeg. Ned.1, 15.05-16.00u.

Tankies: Tank Heroes of World War II. Eerste deel van tweeluik waarin reporter en voormalig legerofficier Mark Urban de belevenissen reconstrueert van zes leden van The Fifth Royal Tank Regiment tijdens WO II, vanaf Duinkerken via Noord-Afrika naar de stranden van Normandië. BBC 2, 22.00-23.00u.

Speed Dreams: The Fastest Place on Earth. Elke zomer komen duizenden naar de zoutvlakten van Bonneville in Utah om daar te proberen een record te breken. Acteur Bill Nighy vertelt het verhaal van zes Britse amateurs die, ieder met een zelfgebouwd voertuig, in dit adembenemende landschap hun dromen najagen. BBC 2, 23.00-00.00u.

Adieu God? Start van tweede seizoen van het programma waarin Tijs van den Brink praat met bekende Nederlanders die de kerk verlaten hebben. Vanavond met de uit een katholiek gezin afkomstige Youp van ’t Hek. Ned.2, 23.30-00.00u.