Uitgelicht zaterdag

Film

Of Human Bondage (John Cromwell, 1934, VS). Somerset Maugham-verfilming over rampzalige liefde van medicijnenstudent Lesley Howard voor mooie, maar doortrapte serveerster Bette Davis. Hoe vaak ze er ook vandoor gaat met andere mannen, hij blijft aan haar verslaafd. BBC 2, 14.15-15.35u.

Gooische Vrouwen (Will Koopman, 2011, NL). Film naar de gelijknamige tv-serie. Wat er aan verhaallijn in zit, is grotendeels ontleend aan de fameuze documentaire Zij gelooft in mij van John Appel. Zit vol losse eindjes die een onbeholpen indruk maken. De karige moraal: bloot is vies, leraren die je kind slimmer proberen te maken zijn vage wauwelaars, en milieubeschermers van lotje getikt. Susan Visser slaagt er als enige van de hoofdrolspeelsters in een vrouw van vlees en bloed neer te zetten. RTL4, 20.00-22.10u.

The Departed (Martin Scorsese, 2006, VS). Met vier Oscars bekroonde remake van de Hongkongse thriller Infernal Affairs is gesitueerd in Boston, waar een agent infiltreert in de maffia en een gangster zich ingraaft bij de politie. Matt Damon en Leonardo DiCaprio waren nooit beter, en dan is er toch nog Jack Nicholson als maffiabaas om de show te stelen. Veronica, 22.00-00.55u.

Breaking and Entering (Anthony Minghella, 2006, GB/VS). Zwanenzang van Minghella gaat aan de oppervlakte over de huwelijksproblemen van architect Jude Law en zijn fragiele echtgenote Robin Wright, en over de verhouding van Law met de Bosnische kleermaakster Juliette Binoche. Tegelijk wordt getoond hoe propvol de buurt is rondom het Londense King’s Cross. En hoe wankel het evenwicht dat in die multiculturele buurt elke dag hervonden moet worden tussen oude armoe en nieuwe rijkdom. Net5, 00.00-02.25u.

Requiem for a Dream (Darren Aronofsky, 2000, VS). Heftige film waarin vier personages, onder wie Ellen Burstyn, ten onder gaan aan contactarmoede en drugsverslaving. De regisseur verbeeldt hun ervaringen met groothoeklenzen, vertraagde en stilstaande beelden, subjectieve cameravoering en wat hij ‘hiphopmontages’ noemt.Canvas, 00.10-01.45u.

Sexy Beast (Jonathan Glazer, 2001, GB/E). Gepensioneerde gangster (Ray Winstone) krijgt aan de Costa del Sol bezoek van levensgevaarlijke ex-collega (Ben Kingsley) en van een manshoog konijn. Absurde noodlotstragedie met theatrale structuur imponeert door knap acteren en een schitterend gebruik van geluids- en montage-effecten.Ned.3, 00.30-01.50u.

Informatief

Talking Pictures: Bette Davis. Retrospectief van Hollywoodlegende Bette Davis (1908-1989), met de mijlpalen en hoogtepunten van haar leven en carrière. (Wordt gevolgd door de speelfilm ‘Of Human Bondage’)BBC 2, 13.30-14.15u.

360° – Geo Reportage: Kaviar, der Schatz aus Iran. Documentaire over de vangst van wilde steuren in de grootste binnenzee ter wereld, de Kaspische Zee, door Iraanse vissers.Arte, 19.30-20.15u.

Musica Leggera. Franse documentaire over de geschiedenis van de na-oorlogse Italiaanse lichte muziek. Met o.a. Adriano Celentano, Mina, Lucio Battisti, Patty Pravo, Paolo Conte, Massimo Ranieri, Morgan, Lucio Dalla, Fiorella Mannoia en andere hier vrijwel onbekende en onbemind gebleven artiesten.Arte, 22.10-23.10u.

Sport

GP: Dakar 2013. Verslag van de eerste etappe van de rally die dit jaar start in de hoofdstad van Peru en op 19 januari in Santiago de Chile eindigt. De wedstrijd begint in Lima met een klassementsproef van 13 kilometer. Daarna gaat de rit 250 kilometer zuidwaarts, naar Pisco.RTL7, 22.15-23.15u.