The Sun : blijf van de Falklands af

De Britse tabloid The Sun heeft de Argentijnse president Cristina Kirchner gewaarschuwd dat ze van de Falkland-eilanden af moet blijven. In een paginagrote advertentie in de Engelstalige krant The Buenos Aires Herald reageerde het boulevardblad op de open brief die Kirchner afgelopen week schreef in The Guardian en The Independent.

In die brief stelde Kirchner dat de Britten een VN-resolutie schenden die oproept tot onderhandelingen over de status van de eilanden, waarover beide landen in 1982 nog een korte, felle oorlog voerden. Volgens de president, die ook vorig jaar met de Britse premier David Cameron in aanvaring kwam over de Falklands, opereren de Britten als een koloniale macht. Door Las Malvinas, zoals de Falklands in Argentinië heten, niet terug te geven „verhinderen ze dat het land zijn territoriale integriteit herstelt”.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat niet officieel op Kirchners brief heeft gereageerd, stelt in een reactie op het sociale netwerk Twitter dat de Falklanders er zelf voor hebben gekozen om Brits te zijn. „Ze zijn vrij om hun eigen toekomst te kiezen en hebben het recht op zelfbeschikking”. In maart houden de Falklanders een referendum over hun toekomst.

Een overgrote meerderheid van de 2.841 eilandbewoners wil Brits blijven. Een groep die zich Falkland United noemt, heeft in een reactie op Kirchners brief laten weten nog nooit zo trots te zijn geweest op hun relatie met het Verenigd Koninkrijk als nu. „Elk besluit om die relatie te wijzigen zou ONS besluit zijn en niet UW besluit”, aldus de groep.