Terugkijken: Bram Moszkowicz spreekt in 5 jaar later over ‘Berufsverbot’

De beslissing van de Raad van Discipline van de advocatuur om strafpleiter Bram Moszkowicz te verbieden ooit nog als advocaat te werken is “een Berufsverbot”. Dat stelde Moszkowicz gisteravond in het televisieprogramma 5 jaar later. Kijk hier de hele uitzending terug.

Moszkowicz zei in 5 jaar later dat hij liever geen bekende Nederlander was geweest. Foto screenshot Uitzending Gemist

Bram Moskowicz heeft “een Berufsverbot” gekregen van de Raad van Discipline van de advocatuur. Dat zei de bekende strafpleiter gisteravond in het televisieprogramma 5 jaar later. Kijk hier de hele uitzending terug.

In dat programma blikt Jeroen Pauw met spraakmakende Nederlanders terug op gesprekken die hij met ze voerde in 2007. In die jaren is er in het leven van Moszkowicz een hoop gebeurd, met als hoogtepunt (of misschien is dieptepunt een beter woord) de beslissing van de tuchtrechter voor de advocatuur, in oktober vorig jaar, om hem uit het ambt van advocaat te zetten. Moszkowicz had volgens de tuchtrechter “stelselmatig diverse regels overtreden, de belangen van cliënten ernstig verwaarloosd en zich aan het wettelijk toezicht onttrokken”.

Berufsverbot is een term uit de tijd van nazi-Duitsland, toen Joden en politieke opponenten werden geweerd uit bepaalde beroepen. Moszkowicz zei in 5 jaar later te hopen dat de zwaarste sanctie wordt ingetrokken als het hof in mei een definitieve uitspraak doet. Hij baseert zijn hoop op het feit dat de vijf leden van het Hof in meerderheid rechters zijn (drie). De Raad van Discipline bestaat uit vier advocaten en een rechter als voorzitter.

Door zijn ongewisse toekomst heeft Moszkowicz naar eigen zeggen minder aanloop van cliënten. Hij kan de huidige situatie “geen twee jaar meer volhouden”. Hij ontvangt naar eigen zeggen “duizenden mails” met steunbetuigingen en wordt voortdurend door “de man op de straat” aangespoord door te vechten.

Moszkowicz zei in de uitzending ook dat hij liever geen bekende Nederlander had willen worden. Op Twitter werd die opmerking niet erg serieus genomen:

Twitter avatar Eerdmans Joost Eerdmans Bram Moszkowicz tegen Pauw: ‘Ik zou het liefste geen BN-er zijn geworden’ Hoe geloofwaardig #5jl
Twitter avatar JaapJansen Jaap Jansen Bekende Nederlander: ,,Ik wil geen Bram Moszkowicz zijn” #5jaarlater
Twitter avatar LaDoubleMers Jordi Lammers Grappig om te horen dat Moszkowicz zegt geen bekende Nederlander te willen zijn maar juist zijn drang tot dit mede zijn ondergang kenmerkte.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Pim van den Dool