Tamme burenruzie tussen de dino's

None

Terra Nova Seizoen 1, 13 afleveringen van 45 minuten, € 29,99 **

In het jaar 2149 is de wereld onleefbaar geworden door milieuvervuiling en overbevolking. Een ontdekking biedt hoop: door een tijdbreuk kan de mens terug in de tijd, naar 85 miljoen jaar geleden, om opnieuw te beginnen. De gelukkigen die deze kans krijgen bouwen in de wildernis aan een nieuw leven.

In Terra Nova, de serie naar dit idee, wordt eilandserie Lost verknoopt met dinosaurussenfilm Jurassic Park. Steven Spielberg zette er zijn naam onder als producer en het resultaat is er naar: een hightech, hoogvoltage spektakel, gedetailleerde decors en bijzondere speciale effecten met een dierentuin vol dinosaurussen.

Zeker in de eerste helft van het seizoen zijn er volop schokeffecten als kwaadaardige beesten zich tegen de mensen keren. Mooi is een aflevering met een hint naar Birds van Hitchcock. Op het hoge hek dat het dorp moet beschermen zitten één, twee, tien, en dan plots duizend prehistorische, agressieve vogels – pterosauriërs.

Met de tiende zogeheten ‘pelgrimstocht’ arriveert via het tijdportaal de familie Shannon in Terra Nova, het dorp onder leiding van commandant Taylor. Zij, Elisabeth, is een briljante arts en hij, Jim, politieman. Dit is in dubbel opzicht hun ontsnapping, want in de oude wereld zat hij in de gevangenis wegens het hebben van drie kinderen: terwijl twee maximaal is toegestaan. Maar ellende is overal. „Welkom in het paradijs” is de cynische toevoeging in hun richting na de eerste gruwelen in het dorp.

Na een sterk begin raakt Terra Nova langzaam maar zeker van koers. De guerrillastrijd tussen de soldaten van commandant Taylor en de Zessers, pelgrims van de zesde tocht die zich hebben afgesplitst, wordt gaandeweg een tamme burenruzie. En over het diepe conflict tussen de commandant en zijn wraakzuchtige zoon, die zich in het oerwoud bezighoudt met experimenten om de tocht door de ruimte/tijd ook omkeerbaar te maken, wordt heel lang geheimzinnig gedaan, maar dat blijft uiteindelijk in het niets hangen.

De zoon en de Zessers blijken onderdeel van een groter complot dat Terra Nova bedreigt. Dat voert de spanning naar het einde van de serie toe weer op. Maar ook in de dubbele finale snijdt het plot soms een bocht te scherp af en zijn er storende slordigheden. Misschien dat sciencefictionfans daar coulant over zijn, want zij vinden veel van hun gading: inventieve gadgets, coole wapens en bizarre situaties, zoals de jonge ankylosaurus die de Shannons enige tijd als huisdier hebben.

Het gezinsleven van de Shannons kent aardige en grappige momenten, maar ook hier ontbreekt gif in de relaties. Dat deze serie van zender Fox geen vervolg heeft gekregen, is dan ook niet zo verwonderlijk. Na veertien miljoen voor de pilot kostte elke aflevering nog circa vier miljoen dollar. Dat is veel voor een serie die maar een kleine voldoende scoort.

    • Ron Rijghard