Seedorf kritisch na actie tegen racisme

AC Milan-speler Kevin-Prince Boateng oogst alom lof voor zijn protestactie tegen de racistische bejegening door supporters tijdens een oefenwedstrijd donderdag. De Ghanese middenvelder liep het veld af nadat een deel van de aanhang van Pro Patria, een club uit de Italiaanse vierde divisie, oerwoudgeluiden maakte richting hem en andere donkere spelers van AC Milan.

Maar Clarence Seedorf, die tien jaar bij de Italiaanse club speelde en daar twee keer de Champions League won, plaatst kanttekeningen bij de actie. Mensen die zich schuldig maken aan racistische uitlatingen op de tribune „moeten worden geïdentificeerd en uit het stadion gezet worden”, aldus de 36-jarige oud-Ajacied tegen de BBC. „Maar speel de wedstrijd dan wel uit voor de 90 procent die van de wedstrijd genieten.”

Seedorf, die tegenwoordig bij het Braziliaanse Botafogo speelt, vreest vooral dat raddraaiers voldoening halen uit acties als die van Boateng. „Weglopen? Ja, dan geef je wel een signaal af. Maar het is al vaker gebeurd en ik denk niet dat dit iets verandert. Ik zie dit niet als iets positiefs, want we geven zo juist meer macht aan die kleine groep die met dit gedrag de boel verpest.”

Boateng zei tegenover CNN dat hij in het vervolg weer van het veld zal lopen in soortgelijke situaties, „of het nu een vriendschappijke wedstrijd is, een competitiewedstrijd of een Champions League-duel”. Hij krijgt steun van AC Milan-voorzitter Silvio Berlusconi, die in een verklaring op de clubsite laat weten Boateng een hart onder de riem te hebben gestoken. Ook de Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli en verschillende spelers steunen de actie.