Schippers over ontslag neuroloog: sancties tegen artsen binnen Europa overnemen

Schippers: Wat mij betreft erkennen we in Europa niet alleen elkaars diploma’s, maar ook elkaars sancties.
Schippers: Wat mij betreft erkennen we in Europa niet alleen elkaars diploma’s, maar ook elkaars sancties. Foto ANP / Phil Nijhuis

Europese landen moeten elkaars sancties tegen artsen gaan overnemen. Dat zegt minister Schippers (Volksgezondheid) in reactie op het ontslag van de omstreden neuroloog Ernst J. S. bij het Duitse ziekenhuis waar hij nog bleek te werken. Dat meldt de NOS.

Schippers:

“Wat mij betreft erkennen we in Europa niet alleen elkaars diploma’s, maar ook elkaars sancties.”

Gisteren werd bekend dat J. S. nog als neuroloog werkzaam was in de Klinikum am Gesundbrunnen in het Duitse Heilbronn. Daar bevestigden medewerkers dat er een neuroloog onder de naam Ernst J. S. werkte. Ook herkenden zij foto’s van de omstreden neuroloog.

‘Duits ziekenhuis gisteren pas op de hoogte gebracht’

Het Duitse ziekenhuis zou gisteren pas op de hoogte zijn gesteld van de feiten waarvan J. S. wordt verdacht, meldde de NOS eerder vandaag. Daarop is besloten hem te ontslaan. De neuroloog was in het ziekenhuis als arts-assistent werkzaam. Hij moest verantwoording afleggen aan hoger geplaatsten.

Waarschijnlijk geen foute diagnoses

Voor zover het ziekenhuis in Heilbronn heeft kunnen nagaan, heeft J. S. daar geen foute diagnoses gesteld. J. S. werkte sinds 2011 in het Duitse ziekenhuis.

De Klinikum am Gesundbrunnen, het Duitse ziekenhuis in Heilbronn waar de omstreden neuroloog Ernst J. S. werkzaam was. Foto ANP / Marcel van HoornDe Klinikum am Gesundbrunnen, het Duitse ziekenhuis in Heilbronn waar de omstreden neuroloog Ernst J. S. werkzaam was. Foto ANP / Marcel van Hoorn

J. S. verdacht van stellen verkeerde diagnoses

Tegen J. S. loopt een strafproces omdat hij als neuroloog in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Justitie verdenkt J. S. van 21 strafbare feiten. De rechtszaak is afgelopen november begonnen en wordt in april vervolgd.

Voor zover bekend was het de vierde Duitse kliniek waar de ex-neuroloog emplooi heeft gevonden sinds zijn vertrek, eind 2003, uit Enschede. J.S. ging in 2006 aan het werk in een kliniek in Bad Fredeburg. Daar is hij na acht maanden ontslagen. De kliniek in Bad Laasphe waar hij in 2007 aan de slag ging, moest hij in 2009 verlaten toen Nederlandse journalisten hem hadden opgespoord en de directie hoorde over zijn verleden. In 2010 is hij in een kliniek in Nienburg getraceerd.

Schippers wil inhoudelijk niet op de kwestie ingaan, wegens de rechtszaak die tegen J. S. loopt. Tegenover de NOS zegt ze: “wie in Nederland geen arts meer mag zijn, mag dat ook niet in een ander land.”

Twitter avatar MinVWS MinVWS Vanavond spreekt minister Schippers in Nieuwsuur over de situatie rondom Jansen Steur. #minvws #nieuwsuur