Reagan deed geen toekomstvoorspelling

„Meneer Gorbatsjov, breek deze muur af.” Deze uitspraak wordt herinnerd als een correcte voorspelling (Opinie&Debat, 29 december). Ik kan er toch niet meer in zien dan een wens, dan wel een oproep. Anders kunnen ook slogans als Free Nelson Mandela of ‘Russen uit Afghanistan’ worden gekwalificeerd als juiste voorspellingen. Vooruit, omdat ook ik best als helderziende geschiedenis wil schrijven: „De P.C. Hooft-prijs voor Arnon Grunberg!”

Maarten Lemmens

Utrecht

Wat een sublieme ironie, dat citaat van Goudsblom

Prominent op de eerste bladzijde van de bijlage Opinie&Debat (29 december) staat een citaat van J. Goudsblom: „Wij mensen kunnen de toekomst niet kennen, en we zullen dat ook nooit kunnen.”

Sublieme ironie. Van harte dank, gewezen slijpsteen voor de geest, voor het plaatsen van deze professorale briljant, fonkelend van interne inconsistentie.

Christ van Opdorp

Eindhoven

Europa krijgt geen oorlog

Helaas moet ik Rosanne Hertzberger teleurstellen. Een oorlog in Europa gaat zij tijdens haar leven niet meer meemaken, zoals zij schreef (Opinie&Debat, 29 december).

Oorlogen werden gevoerd om ’s konings land te vergroten, zijn belastinginkomen te vergroten en andere roof. Het doel was altijd verrijking. Moderne oorlogen kosten daarentegen juist immens veel geld.

Een andere reden voor oorlog was weleens de snelle bevolkingstoename. Men kwam land tekort. De Euraziatische bevolking gaat juist een geweldige krimpperiode tegemoet.

Ben Hoogendam

Gorssel