Rabobank verlaat groep die Euribor-rente bepaalt

Rabobank heeft zich teruggetrokken uit het collectief van ruim veertig grote Europese banken dat dagelijks de basisrente Euribor bepaalt. Dat heeft de bank vrijdag bekendgemaakt.

De Euribor-rente geldt als leidraad voor de rentes die Europese banken elkaar onderling rekenen en voor de rente op consumentenleningen, zoals hypotheken. De rentes op tientallen miljarden aan kredieten zijn erop gebaseerd.

Banken uit het Euribor-panel zijn recentelijk in opspraak geraakt wegens mogelijke manipulatie van het rentetarief. Door de rente te manipuleren, en daar weer op te speculeren, zouden banken miljoenen hebben verdiend. Ook de Rabobank is mogelijk betrokken geweest bij de manipulatie, meldde de Financial Times een half jaar geleden. Volgens de krant doet de Britse toezichthouder op de financiële markten onderzoek naar het handelen van een aantal Rabobank-medewerkers.

Het vertrek van Rabobank houdt daar geen verband mee, zegt de bank. Het vertrek zou om „bedrijfseconomische” redenen zijn. Welke precies, is niet duidelijk. Eerder stapte de Rabobank ook uit andere bankenpanels die andere basisrentes berekenen. ING is nu de enige Nederlandse bank die nog in het Euribor-panel zit.

Volgens Euribor zelf, in een verklaring van 5 december, hebben eerder ook andere banken uit het panel aangegeven eruit te willen stappen. De banken zouden bezorgd zijn over de potentiële „reputatieschade” als gevolg van het uitdijende schandaal.

Rabobank raakte een jaar geleden ook verzeild in een schandaal rondom de manipulatie van de internationale basisrente, de Libor. De Liborrente wordt elke dag samengesteld door een panel van zestien banken, waaronder de Rabobank. De Amerikaanse financiële toezichthouder merkte Rabobank officieel als verdachte aan in een onderzoek.

Andere banken in het Libor-panel, het Britse Barclays en het Zwitserse UBS, hebben onlangs schikkingen getroffen met de Amerikaanse autoriteiten ter hoogte van in totaal 1,57 miljard dollar. Ingewijden zeiden vrijdag tegen het Financieele Dagblad dat Rabobank mogelijk ook voor een fors geldbedrag gaat schikken.

Enkele weken geleden deed de politie een inval bij UBS en het Amerikaanse Citigroup in Londen, in verband met de Libor-affaire. Vijf bankiers werden daarbij gearresteerd.

Rabobank zegt voorlopig nog wel gewoon zijn bijdrage te leveren aan het samenstellen van de Libor-rente. Enkele banken die eerder in opspraak zijn geraakt door het Libor-schandaal en de Euribor-affaire hebben eerder gezegd dat het om slechts een handvol medewerkers ging, en dat die op eigen initiatief hebben gehandeld.